Til hovedinnhold

Gratulerer med barnehagedagen

bannerbilde luft nede

bannerbilde luft nede (Foto: Fagforbundet)

May-Britt Sundal, yrkesseksjonsleder for kirke, kultur og oppvekst holdt denne innledningen for barnehagedagens kveldsseminar, mandag 13. mars 2023.

14.03.2023 av Ingri Bjørnevik
Sist oppdatert: 14.03.2023

Gratulerer med barnehagedagen!

Årets barnehagedag vil sette søkelyset på betydningen av flere ansatte i barnehagen.

Hilsen til våre streikende i NHO-barnehager 

Men først vil jeg sende en spesiell hilsen til alle våre medlemmer,

som er i streik i NHO-barnehagene for en trygg og livsvarig pensjon.

 Takk for den innsatsen dere gjør hver dag!

 Dette er en streik for rettferdighet, og dere gjør en viktig kamp for oss alle i barnehagesektoren. Denne kampen skal vi vinne!

Dyktige ansatte bidrar til en god barndom 

Barnehagen bidrar til at barna opplever tilhørighet, omsorg, trygghet og vennskap.  Alle barn skal ha et godt barnehagetilbud og en god barndom. God barnehagekvalitet er avhengig av at de ansatte får tid og rom til bruke sin praktiske og pedagogiske kompetanse. 

Derfor trenger vi utdannede barne- og ungdomsarbeidere i fagarbeiderstillinger, og utdannede barnehagelærere i pedagogstillinger.

Synliggjøre samisk kultur

Rammeplanen sier at den samiske kulturen skal være en naturlig del av barnehagens innhold. Dette vil kreve at de ansatte har tid til å legge til rette for at man møte samisk språk og kultur.

Kjønnsmangfold

Barnehagen skal synliggjøre et mangfold i av familieformer. Personalgruppa i barnehagen skal også gjenspeile mangfoldet i befolkningen. Derfor ønsker vi at antall menn i barnehagene økes. Og vi ser verdien av et kjønnsmangfold i barnehagen.

Et godt arbeidsmiljø – gir et godt barnehagetilbud

Godt og forutsigbart arbeidsmiljø blant de ansatte, vil gi bedre barnehagekvalitet overfor barna. Klarer vi å bygge «VI-følelse» blant de ansatte, vil hele laget rundt barnet blomstre. Dette vil kreve at vi har en gjensidig tillit til hverandres kompetanse.

For å lykkes med arbeidet, trenger vi tilstrekkelig bemanning gjennom hele åpningstiden. Sånn at alle ansatte får tid og mulighet til å bruke og utvikle sin pedagogiske kompetanse.

Foreldresamarbeid

Samfunnsmandatet sier at barnehagen skal samarbeide med hjemmet. Sammen skal vi utvikle et godt og inkluderende tilbud til alle barn i barnehagen. Det er derfor flott at vi ansatte, kan feire denne barnehagedagen sammen med dere i foreldreutvalget.

Leken skal ha en stor plass i barnehagen

Leken skal ha en stor plass i barns liv. Leken er en viktig forutsetning for barns utvikling og læring, gir de erfaring i sosial relasjon. 

Kveldens tre innledere, har i sine fagartikler vist hvordan man med nok ansatte kan ta vare på de magiske øyeblikkene i møte med barna.

Derfor gleder jeg meg til å høre mer, og til kveldens diskusjon.

Med dette ønsker jeg dere ALLE EN RIKTIG GOD BARNEHAGEDAG,

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?