Til hovedinnhold

Fristen var 1. februar: Følger dere de nye reglene for nettsider?

Illustrasjonsfoto datamaskin.

Illustrasjonsfoto datamaskin. (Foto: Mostphotos/Dmitry Ersler)

WAD står for Web Accessibility Directive. Dette er EUs webdirektiv om universell utforming av offentlige nettsteder og mobilapplikasjoner. WAD stiller i stor grad samme krav som allerede gjelder for nettløsninger og apper, men innfører også flere nye krav.

23.02.2023
Sist oppdatert: 23.02.2023

Stortinget vedtok 28. mai 2021 oppdaterte krav til universell utforming av nettsteder og apper som følge av EUs webdirektiv (WAD).

Dette var også et tema for fjorårets eForvaltningskonferanse, hvor reglene ble presentert av Tilsynet for universell utforming av ikt.

Det er bestemt at nye krav kun gjelder for virksomheter i offentlig sektor. Offentlig sektor skal totalt følge 47 av 78 suksesskriterier i WCAG 2.1-standarden.

Eksempler på virksomheter som typisk er omfattet av regelverket kan være:

  • Tilsyn, ombud og direktorat.
  • Fylkeskommuner, kommuner og kommunale etater.
  • Offentlig eide selskap som bare leverer tjenester til det offentlige.
  • Private virksomheter som fatter vedtak etter forvaltningsloven.
  • Den norske kirke.
  • Verna bedrifter.

Videre er offentlige virksomheter som kjøper tjenester fra private virksomheter rettet mot innbyggerne, pliktige å sikre at leverandørene møter de samme kravene som den offentlige virksomheten selv. Dette kan eksempelvis være skjema-løsninger, læringsplattformer, kommunikasjonsløsninger og bookingløsninger. Denne typer løsninger må oppfylle de samme tekniske kravene som gjelder for offentlig sektor, og må da eksempelvis også ha tilgjengelighetserklæring. Det er den offentlige virksomheten som er ansvarlig for å utarbeide tilgjengelighetserklæring for denne typen tredjepartsløsninger.

Fristen for å etterleve kravene var 1. februar. 

Les mer her: Frå i dag skal offentlege verksemder følge webdirektivet | Tilsynet for universell utforming av ikt (uutilsynet.no)

EUs webdirektiv (WAD) | Tilsynet for universell utforming av ikt (uutilsynet.no)

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?