Til hovedinnhold

Nytt streikeuttak i NHO-barnehagene

Streikevakter ved Teisentoppen barnehage mandag 20. februar. Nå får de selskap av flere.

Streikevakter ved Teisentoppen barnehage mandag 20. februar. Nå får de selskap av flere. (Foto: Madeleine Schultz)

Fagforbundet melder nytt streikeuttak for 21 medlemmer ved fem barnehager, hvorav to nye, fra 27. februar. Da vil til sammen 63 medlemmer fordelt på åtte barnehager være i streik for en trygg og livsvarig pensjon.

21.02.2023 av Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 23.02.2023

- Pensjonen NHO tilbyr tar ikke høyde for at kvinner lever lenger. De tilbyr en ordning hvor kvinner kommer dårligere ut. Det kan vi ikke gå med på, sier Fagforbundets Anne Green Nilsen.

- Når de ikke vil gi oss en like god ordning som resten av sektoren, skaper de samtidig en frihavn for arbeidsgivere som vil spare penger på å gi sine ansatte en dårligere pensjon. Det undergraver alt vi har fått til så langt, med å etablere en bransjestandard, sier forhandlingslederen.

NHO forsøker å skape forskjeller

Fagforbundet har både i forhandlingene med NHO og hos Riksmekler kommet med krav om en pensjon lik bransjestandarden, den såkalte barnehagepensjonen, som skal sikre alle ansatte i barnehagesektoren en trygg og livslang pensjon. 

- Fagforbundet mener det burde være lik pensjon for alle som jobber i barnehagesektoren. Ved å nekte å tilby det samme som resten av sektoren nå har, både kommunale og andre private barnehager, vil NHO skape det vi mener er helt unødvendige forskjeller i pensjonsvilkårene i barnehagesektoren, sier Green Nilsen. 

Opplever stor støtte

Hun melder om at streikeviljen er stor ute i barnehagene og at Fagforbundets medlemmer opplever å få støtte og forståelse, også fra foreldre

- Streikeviljen er på topp! Våre medlemmer vet hvor viktig denne kampen er og vi står i dette så lenge vi må, sier Green Nilsen.

NHO 590 er det minste tariffområdet i privat barnehagesektor. Fra før av har PBL, Norlandiabarnehagene og FUS kommet fram til avtaler om ordningen som mange kaller «barnehagepensjon». 

Dette er de nye barnehagene som tas ut i streik fra 27. februar: 

 • Velle Træleborg barnehage, Tønsberg

 • Fremtiden barnehage, Bergen

I disse barnehagene blir det tatt ut flere fra 27. februar:

 • Auglendsdalen, Frelsesarmeen barnehage i Stavanger AS

 • Birralee internasjonale Kindergarten, Trondheim

 • Teisentoppen, Frelsesarmeens barnehage i Oslo AS

Barnehagene som allerede er ute i streik (fra 16. februar):

 • Auglendsdalen, Frelsesarmeen barnehage i Stavanger AS
 • Solgry, Frelsesarmeens barnehage i Drøbak
 • Trollstua, Frelsesarmeens barnehage i Asker AS
 • Teisentoppen, Frelsesarmeens barnehage i Oslo AS
 • Birralee internasjonale Kindergarten, Trondheim
 • Ås barnehage, Stord

Lønnsoppgjøret i avtaleområde NHO 590 er en del av 2022-oppgjørene. Etter flere runder med forhandlinger hvor partene sto langt fra hverandre i pensjonsspørsmålet, gikk det videre til mekling og til slutt streik.

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?