Til hovedinnhold

– Det handler rett og slett om å få folk til å stemme

Klar for kamp: Ivar Romundstad mener det aller viktigste i kommunevalget er å informere om stemmeretten og oppmuntre folk til å bruke den.

Klar for kamp: Ivar Romundstad mener det aller viktigste i kommunevalget er å informere om stemmeretten og oppmuntre folk til å bruke den. (Foto: Lars Helgerud / Fagforbundet)

Arbeidet med valgkampen er i gang. En av årets store utfordringer er å få dem som sitter på gjerdet til urnene.

20.01.2023 av André Haugen
Sist oppdatert: 10.02.2023

18.-19. januar samlet valgkampansvarlige i Fagforbundet seg på Gardermoen for å starte arbeidet med å sikre at kommunestyrer og fylkesting er på lag med våre medlemmer også etter valget.

I løpet av de to dagene gikk tillitsvalgte og ansatte gjennom den politiske situasjonen vi står i, informasjonsarbeid, målinger og hvordan man skal klare å mobilisere organisasjonen og løfte valgkampaktiviteten til et nytt nivå.

Laget vårt

– Fagforbundet har et bredt samfunns­engasjement, innledet Trond Jensrud, leder for politikk- og samfunnsavdelinga under samlingas første bolk.

Vi er alle påvirket av hvordan samfunnet rundt oss er, og hvem som styrer har betydning for arbeidsvilkåra til medlemmene. For mange av medlemmene er lokalvalg å velge sin egen arbeidsgiver. Fagforbundet bryr seg med politikk fordi det er den mest effektive måten å beskytte medlemmenes interesser på, og derfor markerte forbundet seg tydelig under kampen for regjeringsskifte.

Det endte med seier for laget vårt. Og den nye regjeringa har levert på veldig mye, påpekte Jensrud.

Mange på gjerdet

Likevel går vi inn i en ny valgkamp med et dystert bakteppe. Krigen i Ukraina har bidratt til den høyeste prisveksten siden 80-tallet. I tøffe tider er det dem som har minst som merker det først og mest.

Målinger viser at venstresida taper terreng. Mange går til høyresida, men det er enda flere som setter seg «på gjerdet» og ikke lenger vet helt hvem de skal stemme på.

Én gruppe som ble trukket fram, var fagorganiserte kvinner i alderen 45-59 år med relativt kort utdanning. Veldig mange av disse er Fagforbundets medlemmer.

Nøkkelrolle for tillitsvalgte

Ivar Romundstad har ansvaret for valgkampen i Viken, med spesielt ansvar for Akershus valgdistrikt. I årets lokalvalg er det spesielt én ting han er opptatt av.

– Det handler rett og slett om å få folk til å stemme. Vi må informere om stemmeretten og oppmuntre folk til å bruke den, sier Romundstad.

Han påpeker at det er veldig mange som ikke kjenner til at alle med stemmerett kan forhåndsstemme, og at det er veldig mange som ikke vet at de har stemmerett i det hele tatt. Ikke minst gjelder det folk med innvandrerbakgrunn.

Forskjellige regler gjør nemlig at langt flere kan stemme i lokalvalg enn ved stortingsvalg (se faktaboks).

– Jeg tror de tillitsvalgte kan gjøre en veldig viktig informasjonsjobb her, bare ved å lære seg reglene og snakke med folk på arbeidsplassen. Da kan de også fortelle om mulighetene og oppfordre til å forhåndsstemme, så man unngår at de ikke gjør det fordi noe kommer i veien på valgdagen.

Viktig kontakt med medlemmene

Den viktigste delen av valgkampen skjer ute i fagforeningene, og på samlingen brukte gruppa mye tid på å diskutere hvordan man kan gjøre dette på best mulig måte.

I 2021 hadde forbundet stor suksess med ringeprosjektet, der tillitsvalgte ringer til medlemmene for å snakke og stille spørsmål om blant annet valget. Det prosjektet starter opp igjen i vår.

Det er bred enighet i valgkampgruppa at prosjektet er noe av det viktigste vi driver med. Mange trakk fram at dette ofte er noe tillitsvalgte synes er skummelt, men at man blir tryggere med opplæring og at det blir lettere når man først kommer i gang.

Flere påpekte at dette ikke bare handler om valgkamp, men om å være der for medlemmene og vise at vi lytter til dem og er her for dem. Det handler om oppfølging av medlemmene våre – og det er en forpliktelse man har som tillitsvalgt.

Ansvarlig for valgkampskoleringen, Andreas Olsen i politikk- og samfunnsavdelinga, forteller at det vil bli to kampanjeperioder. Én før og én etter sommeren. I forkant vil det bli skolering i hele organisasjonen, blant annet om hvordan vi gjennomfører gode samtaler.

Valgkamptoget

Ivar Romundstad har deltatt i fire valgkamper tidligere. Da har han blant annet sett nytten av å arrangere valgkampseminarer litt utenom det vanlige for å sparke i gang skoleringa.

– Vi har en tradisjon for å invitere fagforeninger og toppolitikere til seminar, og ta toget til Gjøvik. Da har vi leid en hel togvogn, hatt høyttalere, appeller og foredrag underveis. Det har vært en kjempesuksess. På grunn av pandemien ble det ikke noen togtur ved forrige valg, men til våren skal tradisjonen forhåpentligvis videreføres.

Møt medlemmer: Anna Linnea Steens klare valgkampråd til tillitsvalgte er å møte medlemmer og snakke om konkrete saker de kan relatere seg til.
Møt medlemmer: Anna Linnea Steens klare valgkampråd til tillitsvalgte er å møte medlemmer og snakke om konkrete saker de kan relatere seg til. (Foto: André Haugen / Fagforbundet)

Møt medlemmene der de er

I år vil valgkampgruppa øke innsatsen på mobilisering til ringeprosjektet og mer direkte kontakt med medlemmene, blant annet gjennom arbeidsplassbesøk.

Det å møte medlemmer er det viktigste for Anna Linnea Steen fra Vågå. Hun er frikjøpt regionssekretær, og skal ved siden av studentprosjektet bruke halvparten av tida si framover på valgkamp. Hun har imidlertid vært med på valgkamp flere ganger tidligere, både som tillitsvalgt og politiker. 29-åringen har en klar oppfatning av hva som skal til for at tillitsvalgte skal klare å engasjere folk.

– Møt folk der de er, og møt dem på det de engasjerer seg for. Du må gå konkret på sak, som for eksempel heltid og deltid. For at du skal kunne vekke engasjement, må du snakke om noe som folk kan relatere seg til, sier Steen, og legger til:

– Ikke vær redd for å drive valgkamp. Det er veldig, veldig viktig.

Hvem kan stemme?

Kommunestyre- og fylkestingsvalg er forskjellig fra stortingsvalg. Langt flere har muligheten til å stemme.
• Norske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023 som er, eller har vært, registrert bosatt i Norge.
• Statsborgere i andre nordiske som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, og som har vært registrert bosatt i Norge senest 30. juni 2023
• Øvrige utenlandske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, og som har vært registrert bosatt i Norge sammenhengende de siste tre årene før valgdagen.

Viktige datoer

3. juli - 9. august: Tidligstemmeperiode, for de som ikke har mulighet til å stemme under forhåndsstemmeperioden eller på valgdagen

10. august - 8. september: Forhåndsstemmeperiode

11. september: Valgdagen

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?