Til hovedinnhold

Utdanningsvalg på ungdomstrinnet

MANGLER I SKOLEN: Unge må lære mer om fagbevegelsens historie, og hvilke rettigheter og plikter de vil møte i arbeidslivet.

MANGLER I SKOLEN: Unge må lære mer om fagbevegelsens historie, og hvilke rettigheter og plikter de vil møte i arbeidslivet. (Foto: Illustrasjonsfoto: Hordaland fylkeskommune)

Faget utdanningsvalg ble innført i 2008 som et obligatorisk fag på ungdomstrinnet i grunnskolen. Gjennom fagfornyelsen har utdanningsvalg fått en ny og oppdatert læreplan som ble tatt i bruk fra og med høsten 2020.

19.01.2023 av Ingri Bjørnevik
Sist oppdatert: 19.01.2023

I forbindelse med arbeidet med en stortingsmelding om ungdom og skole ønsker Kunnskapsdepartementet informasjon om hvordan skolene vurderer faget og hvordan de organiserer opplæringen.

For å gi elevene kjennskap til ulike aspekter av videre utdanningsmuligheter og
yrkesliv finnes det flere ulike undervisningsmuligheter. Praksis i arbeidslivet kan
for eksempel gi elevene erfaring med forskjellige yrker. Elever som tar fag på videregående, kan også disponere timer fra utdanningsvalg under gitte omstendigheter

I rapporten Spørsmål til skole-Norge sier omtrent 71 av skolelederne var mer eller mindre enige i at utdanningsvalg bidrar til å gjøre elevene bedre i stand til å ta gode utdannings- og yrkesvalg.

Et flertall av skolelederne sier seg mer eller mindre enige i at faget utdanningsvalg engasjerer elevene. Det er 32 prosent som svarer alternativ 3, noe som kan tolkes som verken enig eller uenig i påstanden.

I tillegg til de forhåndsdefinerte kjennetegnene oppgir omtrent 20 skoleledere andre kjennetegn ved undervisningen. Disse inkluderer blant annet at skolen får besøk av fagfolk og aktører i næringslivet, at elevene besøker videregående skoler slik at de skal få innblikk i ulike studieprogram, og at klassemiljø, elevenes egenutvikling og livsmestring er temaer det blir jobbet med i faget.

Du kan lese hele rapporten her: Spørsmål til skole-Norge

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?