Til hovedinnhold

11 gode saker fra 2022 som du ikke bør gå glipp av!

Illustrasjon: skjermdumper fra Fagforbundet, Fagbladet og VG.

Illustrasjon: skjermdumper fra Fagforbundet, Fagbladet og VG. (Foto: Birgit Dannenberg / Fagforbundet)

Året 2022 har vært et år preget av mange kriser, men for Fagforbundet også mange seire og gjennomslag for våre kampsaker. Her er topp 11 gladsaker du ikke bør gå glipp av.

21.12.2022 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 21.12.2022

1. Arbeidstaker, ikke selvstendig

Regjeringa foreslår å stramme inn arbeidsmiljøloven: Vil at bedriftene ansetter, ikke benytter selvstendig næringsdrivende.

Fagforbundets nestleder, Odd Haldgeir Larsen sa tidligere i vinter til Fagbladet at det er en svært viktig seier for fagbevegelsen at regjeringa nå styrker arbeidstakerbegrepet.

2. Fra løsarbeid til faste varebilsjåfører

Fagforbundet Post og finans fikk gjennomslag for storrengjøring i Posten og Bring da de gikk fra løsarbeid til faste stillinger for varebilsjåførene.

– Posten går foran i bransjen når de nå ansetter 200 varebilsjåfører til å utføre varebiltjenestene sine, sier leder av Fagforbundet Post og finans, Gerd Øiahals.

3. Pensjonsseier i private barnehager

Barnehagestreiken pågikk i fire uker, men til slutt seiret de ansatte i private barnehager.

VG skrev om Andrea Lyngvær Kuvene (20) i Oslo som tjener 325.800 kroner i året som barnehageansatt og fikk et lønnshopp på 15.000. I tillegg cirka 40.000 mer i pensjon om drøyt 40 år.

4. Fagforbundet rundet 400 000 medlemmer

medlem 400 000, Ragnhild Sevareide
Medlem nummer 400 000, Ragnhild Sevareide (Foto: Fagforbundet)

Fagforbundet er rekordstort og vi vokser for hver dag som går. I 2022 kunne vi feire at Ragnhild og mange flere ble medlem, og at laget vårt består av over 400 000!

Ragnhild, kulturarbeideren fra Bergen ble medlem nummer 400 000!

5. Pasienten, ikke profitt først

Regjeringa fjerner fra nyåret privatiseringseksperimentet «Fritt behandlingsvalg».

- Dette er en stor seier for pasienter, helsepersonell og vårt felles helsevesen, sier Iren Luther, leder av Yrkesseksjon helse og sosial.

6. Billigere fagforeningskontingent

I ei tid med økte priser og stor usikkerhet er det viktigere enn noen gang å være organisert. Da må alle ha råd til å være medlem.

Derfor blir det billigere medlemskap for mange medlemmer i Fagforbundet fra 1. januar 2023.

PS: I tillegg øker regjeringa fagforeningsfradraget fra 5800 til 7700 kroner i 2023!

Les også på fagforbundets nettside: Fra 1. januar blir det billigere å være medlem i Fagforbundet

7. 1,2 millioner til krigsutsatte barn i Ukraina

Fagforbundet ga under landsmøtet 1,2 millioner kroner til ukrainske barn. Fagforbundet vant en sak på vegne av 18 medlemmer ved Råde asylmottak. Saksomkostningene som Fagforbundet ble tilkjent, på 1,2 millioner kroner, gikk til SOS barnebyer.

– SOS-barnebyer sikrer og trygger barn over hele verden. De pengene vi har fått tilbake går nå uavkortet til det arbeidet de gjør med krigsutsatte barn i Ukraina, kunne Mette Nord fortelle en fullsatt landsstyresal.

Generalsekretær i SOS-barnebyer, Sissel Aarek, og Fagforbundets leder Mette Nord (Foto: Werner Juvik)

8. Helsefagarbeidere fikk tilbake jobben

I 2020 gjorde dårlig økonomi at Vegårshei kommune valgte å si opp flere helsefagarbeidere. Det kunne ikke hovedtillitsvalgt Kine Lorentzen godta og etter to års kamp fikk de i 2022 tilbake jobbene sine.

– Når man har stått på i mange år og til alle døgnets tider, og endelig jobbet seg opp til en fulltidsstilling, var det tøft å få en telefon med beskjed om at man mister jobben, sa Gunn Evelyn Kristensen, en av helsefagarbeiderne som mistet jobben.

9. LO jobber endelig for kollektivtrafikk i egenregi

Endelig fikk Fagforbundets Stein Guldbrandsen gjennomslag for kollektivtrafikk i egenregi, etter å ha lagt fram det samme forslaget på seks LO- kongresser på rad.

– Det betyr i klartekst at LO skal samlet jobbe for kollektivtrafikk i egenregi. Der er en klar marsjordre om å jobbe for at buss i rutetrafikk skal drives av fylkene selv med egne ansatte, sa Stein Guldbrandsen, den nylig avgåtte lederen av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.

10. Medlemsboom i private barnehager

Antall Fagforbundet-medlemmer i PBL-barnehager har økt med 12 prosent!

Nå jobber det lokalt med å gi dem et bedre tilbud og få flere tillitsvalgte på plass. – Jeg tror mange innså konsekvensene for sin egen pensjon dersom PBL hadde fått det som de ville, og verdien av å ha en god tariffavtale, sier Tove Dahlén i Fagforbundet Asker til Fagbladet.

11. Tannlege som medlemsfordel i Alta

I Alta tar fagforeninga tannlege-regninga!

– I påvente av at regjeringen og Stortinget finner ut at tennene er en del av kroppen, så tar vi ansvar, sier leder av Fagforbundet i Alta, Lise Dorthea Fjellstad.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?