Til hovedinnhold

Palestinske Freedom Theatre mottar 10 000 i støtte fra Fagforbundet Teater og Scene

The Freedom Theatre bruker teater, film og andre kulturuttrykk i motstandskampen

The Freedom Theatre bruker teater, film og andre kulturuttrykk i motstandskampen (Foto: The Freedom Theatre)

– Vi er veldig glade for denne gaven fra Fagforbundet Teater og Scene – vi føler at dere er et folk som virkelig tenker på oss. Det sier Mustafa Sheta, leder for den palestinske kulturorganisasjonen Freedom Theatre, i forbindelse med at teateret mottar en solidaritetsgave på 10 000 kr. fra Fagforbundet Teater og Scene, overrakt av leder Mari Røsjø.

15.12.2022 av Marianne Solem/Knut Brobakken
Sist oppdatert: 15.12.2022

Mustafa er begeistret for gaven, men aller mest er han glad for støtten, samarbeidet og solidariteten de opplever fra Fagforbundet Teater og Scene. -Vi er i en veldig sensitiv situasjon der vi trenger samarbeid og støtte av venner rundt om i verden, sier Mustafa entusiastisk.

Mustafa Sheta, leder for The Freedom Theatre
Mustafa Sheta, leder for The Freedom Theatre (Foto: The Freedom Theatre)

Kunst av høy kvalitet 
The Freedom Theatre er basert i flyktningeleiren i Jenin, en by med rundt 40 000 beboere helt nord på Vestbredden. Siden 2006 har teatret produsert profesjonelt teater og filmer, holdt workshops og utstillinger og publisert bøker. De utdanner også skuespillere, inspisienter og teaterteknikere. Over 100 000 barn, unge og voksne har så langt sett teatrets forestillinger. De er med å skape en ny generasjon med palestinske kunstnere og kulturarbeidere som gjennom motkultur vil utfordre alle former for undertrykking. 

Motkultur som utfordrer undertrykking
I henhold til Oslo-avtalen skal Jenin være under fullt palestinsk selvstyre, men beboerne opplever daglige raid og trakassering fra israelske militærstyrker. Hittil i år har 210 palestinere blitt drept av israelsk militære, en rekke av disse i Jenin. 21. november ble 17 år gamle Mahmoud al-Saadi, en ungdomsinstruktør ved teateret, skutt og drept. Teatrets styreleder Bilal Al-Saadi, ble nylig arrestert og satt i israelsk administrativ forvaring i seks måneder, uten anklage eller dom. -Vi bruker kulturen for å fortelle om tragediene og trakasseringen, sier Mustafa. Hvordan vi håndterer okkupasjonen, hvordan de dreper oss, hvordan de hele tiden arresterer oss, hvordan de bruker makt og våpen mot oss. Til oss kommer menneskene som forsøker å nærme seg det normale livet, vi har dansegrupper, teater og musikkinstitutt. Vi er mennesker som leter etter et godt liv. 

En viktig markering av støtte
- Det kjentes helt riktig å gi dette bidraget til The Freedom Theatre, siden Fagforbundet har lange tradisjoner for solidaritet med Palestina. For Fagforbundet Teater og Scene er det spesielt aktuelt å støtte en kulturaktør som står midt oppe i den palestinske motstandskampen mot okkupasjonen, sier Mari Røsjø, leder for Fagforbundet Teater og Scene. - Palestina/Israel-konflikten er stadig aktuell også i kulturlivet her i Norge. Både debatter om boikott og om samarbeid dukker stadig opp. Og for oss i FTS er det viktig å vise støtte til Palestina og bidra til det kulturelle samarbeidet, sier Mari. Fagforbundet Teater og Scene fikk kr 10.000 som de kunne gi til et veldedig formål, fordi medlem 400.000 var organisert hos dem.

Mari Røsjø, leder av Fagforbundet teater og scene
Mari Røsjø, leder av Fagforbundet Teater og Scene (Foto: Fagforbundet)

Premiere under raiding og eksplosjoner 

The Freedom Theatre hadde nylig premiere på et nytt teaterstykke, «Metro Gaza», hvor innbyggere fra Gaza forteller sine personlige historie. Til tross for israelske raid og hørbare eksplosjoner rundt i Jenin, ble oppsetningen gjennomført med et tallrikt og lydhørt publikum. Vi lurer på om de vil gjennomføre den planlagte turneen på Vestbredden, med oppsetninger i Jerusalem og Ramallah, nå? 

-Ja, vi fortsetter, slår Mustafa fast. Vi trenger å bringe historiene ut, virkelige historier fra folket som bor på Gaza. Vårt teater, det er som et speil. Det representerer hva som skjer i det palestinske folket. Vi må hele tiden tenke på hvordan vi kan presentere dette i teatret vårt, sier Mustafa.

- Kommer dere til Oslo i mars? 

 -Ja, vi er invitert til en internasjonal kulturfestival i Norge i mars, bekrefter Mustafa. Håper vi kan komme. Da må vi møtes, smiler han. 

Les mer om The Freedom Theatre

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?