Til hovedinnhold

Regjeringa fjerner privatiseringseksperimentet «fritt behandlingsvalg»

Iren Luther, leder av Yrkesseksjon helse og sosial på Stortinget med Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og nestleder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Cecilie Myrseth.

Iren Luther, leder av Yrkesseksjon helse og sosial på Stortinget med Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og nestleder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Cecilie Myrseth. (Foto: Morten Henning Kjennerud)

Privatiseringsiveren fra den forrige regjeringa er over. - Dette er en stor seier for pasienter, helsepersonell og vårt felles helsevesen, sier Iren Luther.

14.12.2022 av Steinar Ottesen
Sist oppdatert: 15.12.2022

Stortinget har nå vedtatt regjeringens forslag om å fjerne privatiseringsordningen «fritt behandlingsvalg» fra neste år. Dette ideologiske eksperimentet har pågått lenge nok og kostet det offentlige helsevesenet mye penger og ressurser. 

– Fritt behandlingsvalg har ikke fungert. Helsetjenestene er ikke bedre og ventetiden har ikke gått ned. At regjeringa fjerner privatiseringseksperimentet er det beste for det offentlige helsevesenet, sier Iren Luther.

Konsekvensen av ordningen har vært at private kommersielle aktører har kunnet opprette tilbud som de fakturerer sykehusene for, uten at sykehusene har kunnet si nei.

– Private kommersielle aktører har i flere år hatt et sugerør inn i lokalsykehusenes økonomi og svekket de offentlige helsetjenestene. Dette har kommet de rikeste til god. Vi må løfte hele laget, sier Luther.

Valgfriheten til pasienten videreføres

Høyresiden påstår at å skrote fritt behandlingsvalg vil fjerne pasientenes valgfrihet. Dette stemmer ikke og er ren bløff. «Fritt sykehusvalg» ble innført under Jens Stoltenberg i 2001.

– Stoltenberg-regjeringen gav oss mulighet til å velge behandling ved alle offentlige sykehus, samt ideelle og kommersielle sykehus, og behandlere som har avtale med ett eller flere helseforetak. Denne valgfriheten videreføres, sier lederen av yrkesseksjon helse og sosial.

– Dagens regjering viser nok en gang handlekraft innen sykehusfeltet. Pasienten settes først og ikke profitten, sier Iren Luther.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?