Til hovedinnhold

Heltene fra barnehagestreiken seiret

Fra venstre: Hege Annette Rovik, Turid Kalland Våge og Berit Elisabeth Høiby Tevik.

Fra venstre: Hege Annette Rovik, Turid Kalland Våge og Berit Elisabeth Høiby Tevik. (Foto: Birgit Dannenberg/privat)

De siste fem ukene har det pågått en intens barnehagestreik i store deler av landet. Resultatet er klokkeklart. Våre medlemmer har fått en mer anstendig pensjon som skal vare livet ut. Det hadde ikke gått uten Fagforbundets dyktige og engasjerte tillitsvalgte.

16.11.2022 av Marianne Solem og Steinar Ottesen
Sist oppdatert: 18.11.2022

Tre tillitsvalgte som har gitt alt for medlemmene i streiken er Hege Annette Rovik, Turid Kalland Våge og Berit Elisabeth Høiby Tevik. Trioen fremhever at det beste fra streiken har vært samholdet, fellesskapet og støtten som har vart helt frem til siste sekund i streiken. 

Det å treffe medlemmene på denne måten, kjenne på felleskapet og samholdet, det har rett og slett vært magisk. Jeg er så stolt av at denne gjengen fra barnehagene som er våre medlemmer, sier Hege Annette Rovik, som er nestleder i Fagforbundet Trondheim. 

– Dette har vært den største streiken i Bømlo noensinne. Det er bare private barnehager her, men det har gått utrolig fint! Ikke minst takket være de to dyktige tillitsvalgte vi har her, May-Rita E. Fjellheim og Kristina Nesse. De to har tatt ansvar for streiken, har stått på og har vært til en enorm støtte og trygghet for meg, sier Turid Kalland Våge, som er nyvalgt leder i Fagforbundet Bømlo.

Vi har møtt og blitt kjent med medlemmer som vi ikke har truffet før.  Samholdet på tvers av medlemmene i barnehagene har vært godt. Det har vært en morsom streik fordi engasjementet har vært helt fantastisk, det har vært en enorm vilje til å stå på og det har flommet over av ideer til hva vi kunne gjøre for å holde motet oppe og være synlige, sier Berit Elisabeth Høiby Tevik, som er leder i Fagforbundet barn og oppvekst Oslo. 

Massiv støtte 

Nå er hverdagen her og de som har bidratt til at flere medlemmer av laget har fått en bedre pensjon, skal tilbake på jobb. Alle de streikende har kjent en unison støtte som har vært motiverende og viktig. 

– Det vært så godt å få full støtte til streiken av foreldrene. Det har kun vært positive meldinger selv om de har måttet finne løsninger på hverdagen ved hjelp av både besteforeldre, tanter og onkler, sier hun Turid Kalland Våge og ler.  

– Vi har fått massiv støtte hele veien fra foreldre, andre fagforeninger og når vi er ute og går på gata så heier folk på oss og biler tuter. Det har vært støtte fra alle kanter, sier Berit Elisabeth Høiby Tevik. 

– Jeg må jeg fortelle at vi har fått veldig god støtte fra andre fagforeninger i Trøndelag og fra forbunda i LO. Fagforbundet Levanger har vært en del av streiken her gjennom en Espira barnehage lokalisert i Trondheim. Det har vært et godt samarbeid mellom Fagforbundet Trondheim og Fagforbundet Levanger, avslutter Hege Annette Rovik. 

Krevende tider også

Streik er alvorlig, krevende og slitsomt. I Bømlo har elementene vært det vanskeligste, i Trondheim har motparten vært ufine og i Oslo har det vært ønske om kortere avstand til førstehåndsinformasjon.  

– Det verste har vært været. De streikende har stått i øs pøs regnvær og vind og det har vært veldig kaldt. Likevel har de stått på og hjulpet hverandre gjennom. Det har vært rørende å se, sier Turid Kalland Våge. 

– De har vært harde og ufine til tross for at de er en part i denne avtalen. Måten de har omtalt fagforeningen, tillitsvalgte og medlemmer på har vært veldig vanskelig å observere, sier Hege Annette Rovik 

– Jeg skulle jeg tidvis hatt enda kortere avstand til førstehåndsinformasjon om hvordan saken utviklet seg. Det er en seier i seg selv at NRK og andre medier tar direkte kontakt med oss i fagforeningen. Fagforbundet barn og oppvekst Oslo er store nok og synlige nok til at vi blir valgt til å uttale oss, det er fint, sier Berit Elisabeth Høiby Tevik.  

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?