Til hovedinnhold

Første steg for Norgesmodellen

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og næringsminister Jan Christian Vestre besøkte Voldsløkka skole i Oslo da regjeringen presenterte nye krav i Norgesmodellen for offentlige anskaffelser.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og næringsminister Jan Christian Vestre besøkte Voldsløkka skole i Oslo da regjeringen presenterte nye krav i Norgesmodellen for offentlige anskaffelser. (Foto: Arbeids- og inkluderingsdepartementet)

Regjeringa foreslår flere lov- og forskriftsendringer for å få en slutt på sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i bygge- og anleggsnæringen og renholdsbransjen.

09.11.2022 av André Haugen
Sist oppdatert: 10.11.2022

Tiltakene beskrives som det første steget i Norgesmodellen for offentlige anskaffelser, i en pressemelding fra regjeringen.

– Vi vil at det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt til å stille krav strengere krav til offentlige oppdragsgivere og leverandører. I dag presenterer vi de første forslagene om å stille flere og strengere seriøsitetskrav i offentlige anskaffelser. Vi heier på de seriøse aktørene som det helt klart er flest av. Disse kravene vil sikre like spilleregler for de seriøse aktørene og hindre sosial dumping, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Det offentlige kjøper varer og tjenester for over 650 milliarder kroner årlig. Med Norgesmodellen vil regjeringa sette nasjonale krav for disse innkjøpene, og slik sikre sunnere konkurranse og et mer seriøst arbeidsliv.

Norgesmodellen innføres i faser. På tampen av forrige uke sendte regjeringa på høring forslag om strengere seriøsitetsbestemmelser i bygge- og anleggsnæringa og renholdsbransjen.

– Det er avdekket underbetaling av utenlandske arbeidstakere i bygge- og anleggsnæringen, og vi vet at det forekommer i store offentlige anleggsprosjekter. I tillegg har myndighetene avdekket en rekke tilfeller av ulovlige lønns- og arbeidsvilkår i renholdsbransjen. Dette vil regjeringen ha en slutt på, sier arbeids- og inkluderingsministert Marte Mjøs Persen.

Fagforbundet er positive til Norgesmodellen. En forutsetninge for at den skal lykkes, er et godt trepartsamarbeid. Det har vi fått med denne regjeringa, mener Trond Finstad, leder for Yrkesseksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet.

– Vi står sammen med regjeringa i kampen mot sosial dumping og for å skape et seriøst arbeidsliv for alle, sier Finstad.

Les mer om de konkrete tiltakene på regjeringas sider.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?