Til hovedinnhold

Kirkemøtet gikk inn for kompromissmodellen

Votering under kirkemøtet 2022

Votering under kirkemøtet 2022 (Foto: Den norske kirke)

– Fagforbundet vil arbeide videre med å sikre hele, faste stillinger, medbestemmelse og trygghet for alle i omstillingsprosessene vi går inn i. Vi trenger hele laget for å skape ei kirke for alle, sier May Britt Sundal, leder av Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

26.09.2022 av Renate Tårnes
Sist oppdatert: 29.09.2022

Kirkemøtet 2022 vedtok at prestene fortsatt skal rettssubjektet den norske kirke som arbeidsgiver, men også prinsippet om at kirken skal ha en samlet og samordnet arbeidsgiverorganisering.

Mye som fortsatt er uavklart

 Sundal sier at selv om man har jobbet fram og vedtatt en modell, så er fortsatt mye uavklart.

– Fagforbundet mener modellen ikke gir svar på hvilke arbeidsrettslige konsekvenser dette vil få for våre medlemmer og hvordan arbeidsgiveransvaret skal ivaretas i praksis. Framover vil det bli krevende å jobbe fram nødvendige avklaringer og det er derfor helt avgjørende at alle arbeidstakerorganisasjoner blir involvert, sier hun. 

Presiserer samlet ledelse

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier på egne nettsider at kirkemøtet har fattet et prinsippvedtak som betyr at kirken skal ha en samlet og samordnet arbeidsgiverordning der alle som jobber sammen også skal ledes sammen. 

– Dette sikrer at vi fortsatt kan levere på det aller viktigste, nemlig å være en åpen og tilgjengelig kirke for folk over hele landet, sier hun. 

Fagforbundets Sundal er opptatt av at man skal se hele laget ute i virksomheten. 

– For Fagforbundet er det viktig at alle yrkesgrupper får muligheter til faglig utvikling og anerkjennelse for kompetansen de bidrar med. At yrkesgruppene i lokalkirka skal ha en jobb å leve av og med. Ny kirkelig organisering må bidra til at vi bruker hele laget i kirka, skaper reell tverrfaglighet og sikrer alle medbestemmelse.

Godt gravferdstilbud

Sundal påpeker også viktigheten av å legge til rette for gode samarbeidsrelasjoner mellom kommune og lokalkirka for å ivareta gravferdsvirksomheten. 

– Fagforbundet har jobba hardt for å få fram ansvaret som ligger i å drifte en velferdsoppgave som gravferdsvirksomheten, og hvor viktig gravplass er for lokalkirka mange steder i landet, avslutter hun. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?