Til hovedinnhold

Sterkt møte med ukrainsk fagbevegelse

Fagforbundets leder Mette Nord møtte Yurii Pizhuk, leder i SEUU, fagforeninga for statlige ansatte i Ukraina. – Han formidlet et sterk og følelsemessig budskap om invasjonen. Deres behov for beskyttelse er enorm, forteller Nord.

02.03.2022 av Renate Tårnes
Sist oppdatert: 15.03.2022

De møttes digitalt sammen med resten av styret i EPSU (European public service union) der Nord er styreleder. Fortellingene fra fagforeningskollegaene i Ukraina var hjerteskjærende. 

– Han forteller at hendene hans er fuktige av sine barns tårer. Russlands urett mot den ukrainske befolkninga ble enda tydeligere for oss, sier Nord. 

Arbeidet legges ikke ned

Viktoria Koval i den ukrainske fagforeningen for helsearbeidere roste sine medlemmer for utholdenheten de hadde til tross for ødeleggelsene. Hun fortalte at selv om sykehusene var bombet så fortsatte de ansatte å gi behandling. Selv om skolene er ødelagt så fortsatte de å lære bort i tilfluktsrom. 

Yurii Pizhuk takket for solidariteten og sa at det var som solskinn for de som nå gjemmer seg i kjellere rundt om i landet. Samtidig som de snakket hørtes lyden av angrepene på hovedstaden Kyiv i bakgrunnen. 

EPSU og PSI (Public services international) har gått sammen med ETUC (European trade union confederation) og ITUC (International trade union confederation) i å lage et solidaritetsfond for å støtte fagforeningsmedlemmer på flukt.

Organiserer hjelp til fagforeningene og deres medlemmer

Tidligere denne uken reagerte LO skarpt på at russisk LO støtter invasjonen i Ukraina. Fagforbundet har fryst sitt samarbeid med sin russiske søsterorganisasjon.   

I sitt innlegg sa Nord at europeiske fagforeninger står sammen i fordømmelse av Russlands invasjon og ber om umiddelbar våpenhvile. Hun sa også at det jobbes med å organisere hjelp til støtte for de ukrainske fagforeningene og deres medlemmer.

– Dette handler om solidaritet, et av de grunnleggende prinsippene i våre bevegelse. Og vår internasjonale familie skal stille opp for våre kamerater i Ukraina, sa Nord til sine kollegaer.

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?