Til hovedinnhold

Vi må hylle fagarbeiderne i skolen

Smitten er høy, arbeidspresset er enormt og innsatsen upåklagelig, men rosen har uteblitt for slitne fagarbeidere i skolen. – Det er på tide at vi hyller fagarbeidere i skolen sier miljøarbeider og tillitsvalgt Alexander Bommen til OSS Tillitsvalgte.

22.04.2021 av Steinar Ottesen
Sist oppdatert: 22.04.2021

Smitten har økt i Vestfold og Telemark de siste ukene, og det samme har de fysiske og psykiske belastningene for de som står i frontlinja for barn og unge. Ansatte er redd for å bli smittet og for å smitte andre. Våre tillitsvalgte og medlemmer har strukket seg langt det siste året for at hjulene skal gå rundt.

Alexander Bommen er miljøarbeider ved en skole i Færder kommune og stolt tillitsvalgt. En av grunnene til at Alexander er medlem av Fagforbundet er at han vil snakke frem fagarbeidere i skolen. Det kan være barne- og ungdomsarbeidere, assistenter eller miljøarbeidere. Yrkesgrupper som ikke har fått like mye omtale i pandemien som for eksempel lærerne eller sykepleierne.

Er folk slitne?

– Ja, mange er nok slitne der ute. Det er mange regler og et stort arbeidspress. For mange er dette tøft å stå i og savnet med å jobbe nært med barna er stort, men det er nå barne- og ungdomsarbeiderne skal være der for barna. Vi jobber hver dag for å se barn som blir utsatt for vanskelig ting hjemme og jeg merker at våre medlemmer er motiverte for det, sier Alexander Bommen.

– Det har vært et ensidig fokus på lærerne. Rosen til lærerne er velfortjent, men ikke glem fagarbeidere og assistenter som ofte er på jobb før kl. 07.00 og drar hjem etter kl. 17.00. Medlemmene jeg har snakket med er lei av å være en yrkesgruppe som ikke blir omtalt. Derfor ønsker jeg å hylle fagarbeiderne ved skolene, sier Bommen.

Hvordan er det å gå på jobben for medlemmene?

– Jeg har fått en klokkeklar tilbakemelding som tillitsvalgt. Det medlemmene synes er det tøffeste er engstelsen. Er det smitte eller ikke? Du kommer på jobb og vet ikke hva som skjer. Reglene er mange og endres hyppig. Mange av skolene er små og vi er tett på barna. Å holde avstand er ikke alltid like enkelt. Det kan være 300-400 barn og det er lett å miste kontrollen. Å holde to meters avstand er en konstant utfordring.

Samarbeid er nøkkelen

Har du tips til andre tillitsvalgte i oppvekstsektoren?

– Det er viktig å være på og ha tett dialog med ledelsen. Det er bedre å ha en god kommunikasjon enn å stå i opposisjon. For alle er dette første gang vi er i en pandemi og det må vi huske på.

– Noe av nøkkelen for å lykkes er at det er et godt samarbeid mellom hovedtillitsvalgte og plasstillitsvalgte. Bruk verneombudene og ha en spørrende tilnærming. Er det greit med vikarer fra andre skoler? Er det forsvarlig drift rundt på skolene?

– Det er nå vi ser viktigheten av å være organisert, avslutter Alexander Bommen.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?