Til hovedinnhold

Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) avblåste søndag sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd.

23.06.2019
Sist oppdatert: 27.06.2019

{insert_ep_object title="" alt="" imageId="72384" width="400" hspace="" vspace="" type="image"}

– Dette misliker jeg veldig sterkt, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, særlig for kreftpasientene i Østfold, sier Hauglie.

Statsråden innkalte partene i arbeidskonflikten i sykehussektoren til et møte klokka 16. Der informerte hun om at det ble tvungen lønnsnemnd. Begrunnelsen er at den varslede opptrappingen av sykehusstreiken ifølge Helsetilsynet vil føre til fare for liv og helse.

– Jeg forhørte meg om det var mulig å avblåse streiken på en annen måte, men det bekreftet de at det ikke er og da hadde ikke jeg noe annet valg enn å gripe inn, sier Hauglie.

Totalt 810 streikende

Sykehusstreiken startet 29. mai og ble først trappet opp 11. juni. Seks helseforetak ble rammet. De fagorganiserte streiket for at også ansatte i mindre deltidsstillinger skal få pensjon fra første krone.

De sykehusansatte varslet en ytterligere opptrapping av streiken førstkommende mandag. YS Spekter sa de ville ta ut nye 56 Delta-medlemmer, mens LO ville trappe opp streiken med i alt 87 medlemmer. Totalt ville 810 sykehusansatte ha vært i streik fra mandag, dersom regjeringen ikke stanset streiken.

Fagforeningene har tidligere uttalt at de har vært forsiktige med å ta ut for mange i streik for å unngå at de blir rammet av tvungen lønnsnemnd, som skjer om streiken truer liv og helse.

– Vi får bare positive tilbakemeldinger, sier Inger Johanne som har streiket i tre uker

Linda Reinholdtsen, LO

Mette Nord: – Skuffet og overraska

– Vi er overraska, skuffa og sinte over at regjeringa stopper sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd. Det er sterkt provoserende at høyreregjeringa griper inn i streikeretten og hindrer en kamp vi fører for noen av dem med de dårligste vilkårene i norsk arbeidsliv. Regjeringa undergraver nå streikeretten og svekker dermed også den norske modellen og samarbeidet i arbeidslivet.

Det sier Mette Nord, leder av Fagforbundet, etter at regjeringa har varslet tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken.

Mette Nord om at regjeringen stanser streiken: – Skuffet og overraskende

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?