Til hovedinnhold

Tvungen lønnsnemnd i begynnelsen av november

Høsten er her uten at våre medlemmene har fått lønnsoppgjøret sitt for 2019. Årsaken er at Fagforbundet gjennomførte en nesten 4 uker lang streik som endte med tvungen lønnsnemnd. Nemda er satt til 5. november.

02.10.2019
Sist oppdatert: 08.11.2019

Sykehusstreiken startet 29. mai, og på det meste var seks helseforetak i streik. Søndag 16. juni hasteinnkalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) partene til et møte. Tvungen lønnsnemnd ble bekreftet av statsråden like før klokken 16.30 samme dag.

Lønnsnemnd er provoserende

Mette Nord reagerte da med skuffelse og sinne over at regjeringa stoppet sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd.

– Det er provoserende at høyreregjeringa griper inn i streikeretten og hindrer en kamp vi fører for noen av dem med de dårligste vilkårene i norsk arbeidsliv. Regjeringa undergraver streikeretten og svekker med det også den norske modellen og samarbeidet i arbeidslivet, var hennes reaksjon.

{insert_ep_object title="689072e66dbf8e1f3c9ff98fe7c3daf335c1.jpg" alt="" imageId="72055" width="350" hspace="" vspace="" type="image"}

Som en rettsak

Leder for forhandlingsenheten, Tone Faugli understreker også at tvungen lønnsnemnd er en alvorlig inngripen i streikeretten. Det er så alvorlig at det må komme i form av et lovforslag, en særlov, fra regjeringen som videre må vedtas av Stortinget.

– Nemnda virker som en domstol, med to advokater. For arbeidstakerne er det LOs juridiske kontor som fører saken. Ellers sitter det tre nøytrale personer i nemnda, pluss en fra NHO og en fra LO. LO Stat og Spekter oppnevner to personer hver i tillegg. Kun en fra hver har stemmerett, informerer Tone Faugli.

 

Blir etterbetaling

Hun forteller videre at nemnda skal ta stilling til samtlige av kravene fra arbeidstakerne; fra kravet om pensjon fra første krone til lønnskravet.
I prinsippet kan nemnda bestemme hva de vil, men Faugli understreker at hun forventer et lønnsoppgjør på linje med resten av arbeidslivet. Hva som kan skje med pensjonskravet, ønsker hun ikke å forskuttere.

Når det gjelder det økonomiske oppgjøret, så vil det selvsagt bli snakk om etterbetaling. Her er det også avhengig av fra hvilken dato nemnda faller ned på, sier hun.

Tone Faugli, leder for forhandlingsenheten i Fagforbundet (Foto: Birgit Dannenberg)

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?