Til hovedinnhold

En hyllest til våre lærlinger!

Fagforbundet er stolte av å organisere fremtidens fagarbeidere, vi er stolte av alle landets lærlinger.

30.04.2020
Sist oppdatert: 30.04.2020

12. mars 2020 forandret hverdagen i Norge seg totalt, også for fremtidens fagarbeidere. Mange var godt i gang som førsteårslærlinger, mens andre startet 2020 med tanker om at de i løpet av året endelig skulle få tatt fag- eller svenneprøven. Denne torsdagen i mars, med få timers varsel, måtte mange lærlinger etter endt arbeidsdag, dra hjem uten å vite når neste arbeidsdag var, mens andre etter hvert skjønte at de kom til å måtte bistå arbeidsplassen sin på en helt annen måte enn før.

Mange har gått med en klump i magen fordi de har vært usikre på hvordan det blir med læretiden, hvordan det blir med lønn, og ikke minst arbeidsplassen deres i sin helhet. Det har vært mye usikkerhet og mange spørsmål. En ting er sikkert, lærlingene våre har gjort en fantastisk og ikke minst viktig jobb for å forhindre smitte. Om du har hatt yrkesforbud eller ikke, er vi stolte av lærlingene våre som har bistått landet vårt med å prøve å holde pandemien under kontroll. Lærlingene fortjener virkelig en hyllest i en tid som dette.

I 2019 kunne Statistisk sentralbyrå melde at vi vil mangle rundt 90.000 fagarbeidere i 2035 dersom dagens utvikling fortsetter. Det er viktig med fag- eller svennebrev, både for samfunnet og en selv. Norge trenger det åpenbart, og et fag- eller svennebrev skal gi både frihet og jobb. Det fins ingen tvil i oss, vi hadde aldri klart å håndtere denne situasjonen uten alle yrkesgruppene på arbeidsplassen, om det er assistenten, studenten, den høgskole- eller universitetsutdanna, og heller ikke uten de mange tusen lærlingene eller fagarbeiderne våre. Vi har sett det alle sammen, vi har klappet. Nå må vi fortsette framsnakkinga!

Fagforbundet er stolte av å organisere bredt, vi har mange og alle er like viktige. Dette er vår hyllest til dere, til deg, som fikk en litt annen læretid enn du hadde forventet eller sett for deg. Den er til deg som til tross for frykt for deg selv eller noen du er glad i, sto på jobben i fult smitteutstyr og jobbet for å sørge for at andre har det bra. Til deg som måtte gå hjem fra jobb og ikke fikk utført læretiden din som forventet. Du som skulle få tatt fag- eller svenneprøven og gledet deg til å feire, som i stedet er usikker på når du skal få testet din kunnskap. Vi vil hylle deg i dag. Tusen, takk.

I dag skal vi klappe og til høsten når tariffoppgjørene kommer, skal vi jobbe for at dere får den respekten dere fortjener. Og vi skal jobbe for hele, faste stillinger og en lønn å leve av etter endt læretid.

Skrevet av Tina Paulsen Stenkløv, Mohamed Amaleti, Linn Christin Pedersborg og Victoria De Oliveira, på vegne av det Fagforbundets sentrale ungdomsutvalg.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?