Til hovedinnhold

Erstatning for yrkesskade – viktig dom i tingretten

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Tunge løft av pasienter kan føre til arbeidsulykke som dekkes av yrkesskadeforsikringsloven. Kommunens forsikringsselskap er dømt til å betale.

14.11.2012 av Bård Jakobsen
Sist oppdatert: 26.11.2012

Saken i Jæren tingrett gjaldt en hjelpepleier som gjennom en ekstraordinær hendelse på jobb ble påført skade i nakken (skiveprolas). Hun er i dag 55 prosent ufør på grunn av skaden. Tingretten trekker fram både sjølve hendelsen og stress på grunn av lav bemanning, som årsaker til skaden. Hjelpepleieren måtte løfte en særdeles tung og delvis lam pasient i en uheldig arbeidsstilling. Samtidig går alarmen på en annen avdeling på sjukeheimen, hvor hjelpepleieren hadde ansvaret for en dement pasient, som ville opp og gå med lårbeinsbrudd.

Vårt medlem hadde framført krav om yrkesskadeerstatning i folketrygden, men kravet blei avvist av det lokale trygdekontoret, NAVs klageinstans og lagmannsretten. Dette er ikke til hinder for at kommunens forsikringsselskap kan bli erstatningspliktig. Selskapet (Gjensidige) avviste også kravet fra medlemmet og saken havnet i tingretten, som altså har gitt vårt medlem medhold.

– Behandlingen medlemmet har fått i prosessen, før tingrettens dom, bekrefter at det er vanskelig å få aksept for yrkesskade på kvinnedominerte arbeidsplasser, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet. Rønning-Aaby har bistått medlemmet, og hun ser på dommen som en viktig seier.

Under behandlingen i tingretten ble det gjennomført en befaring fra rettens medlemmer på arbeidsplassen hvor skaden oppsto. Verken trygdekontor, NAV eller lagmannsretten foretok befaring da saken blei behandla i forhold til folketrygden. En befaring kan gi verdifull informasjon til de som skal avgjøre slike saker. Å se med egne øyne hvordan arbeidsstedet er utformet og få vist fram hvordan skaden oppsto må være viktig for dem som skal vurdere den skadedes krav. Det hører med til historien at arbeidsgiveren etter denne hendelsen har økt bemanningen og endret arbeidsordningen.

 

I skrivende stund er det ikke kjent om dommen i Jæren tingrett blir anket av Gjensidige.

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?