Til hovedinnhold

Besøk av bydelsmødrene

Fagforbundet hadde torsdag 22. september besøk av bydelsmødrene fra bydel Alna i Oslo kommune

25.09.2017 av Ingri Bjørnevik
Sist oppdatert: 25.09.2017

Faggruppa barnehage inviterte bydelsmødrene til et møte om hvordan gjøre barnehagen mer inkluderende for flere barn og foreldre. Norge blir mer flerkulturell, dette betyr at ansatte i barnehagen trenger mer kompetanse for at alle skal følge seg inkludert i barnehagen. Bydelsmødrene kom med mange gode eksempler på hvordan dette arbeidet kan gjøres.

Hvem er bydelsmødrene

  • Bydelsmødrene er frivillige kvinner som hjelper andre kvinner til å styrke seg selv, sine barn og sine familier
  • Bydelsmødre er overveiende kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn. De har selv opplevd å være nye borgere og kjenner derfor utfordringene ved å komme ny til et land.
  • Bydelsmødrene har et stort lokalt nettverk

Alle barn skal ha samme muligheter til å klare seg godt i det norske samfunnet. Familiene i Norge er svært forskjellige, og mange barn vokser opp i familier som har en annen kultur enn den norske. Levesett, familiestruktur og måten å oppdra barn på kan være svært forskjellig alt etter forelderens bakgrunn og egne erfaringer. Ikke alle levemåter kan overføres direkte til et nytt land, ikke alle tradisjoner og normer er hensiktsmessige for å gi barn og unge et best mulig utgangspunkt for å klare seg godt i Norge. Det betyr ikke at familiene skal gi avkall på sin egen kultur, men at de kan bli så kjent med samfunnet rundt seg at de blir trygge nok til å selv delta og å la barna delta på de viktige sosialiseringens og læringsarenaene som gjør dem i stand til å stå på egne ben som voksne.

Endring av holdninger og levesett, forutsetter at et ønske om endring kommer innenfra. Kunnskap og erfaring fra nøkkelpersoner i eget miljø, er det som viser seg å ha best effekt når det gjelder å forandre folks tenkning om ulike tema. Disse nøkkelpersonene må være modige, tørre å snakke om det som ikke fungerer, samtidig som de må kunne skape relasjon og opplevelse av at dette er til familiens beste og ikke for å gjøre dem «norske».

Bydelsmødrene støtter andre kvinner når det gjelder viktige livsområder som det å være foreldre, arbeid og helse. Det styrker kvinnene selv og deres barn. Kunnskap og erfaring fra nøkkelpersoner i eget miljø, er det som viser seg å ha best effekt når det gjelder å forandre folks tenkning.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?