Til hovedinnhold

Helene Renate Hvedding

Nestleder i Fagforbundet Svalbard

Nestleder i Fagforbundet Svalbard

78 grader nord: I Longyearbyen er det gevær som gjelder når du skal på tur. Isbjørn kan dukke opp over alt. I forhandlingene med lokalstyret om lønn og arbeidsbetingelser for offentlig ansatte holder det å ha tillitsvalgte fra Fagforbundet Svalbard som våpen.

20.09.2013 av Bård Jakobsen
Sist oppdatert: 17.10.2013

 

Hvedding er nestleder i Fagforbundets nordligste fagforening. Hun er ansatt i Longyearbyen barnehage som barne- og ungdomsarbeider. Utdannelsen tok hun mens hun var vikar som assistent.

Avdeling 761 i Fagforbundet blei stifta 15. februar i 2010 i svarteste polarnatta. Fagforbundet Svalbard er altså ingen gammel dame.
- Vi har 45 medlemmer som er ansatt i barnehager, på sjukehuset og i offentlige bygg, forteller Helene Renate.
– Og siden ansatte på Svalbard gjerne arbeider der i en begrenset periode, er verving en kontinuerlig jobb. Noen medlemmer forsvinner til fastlandet, og da må vi verve nyankomne.

- Og hvordan foregår vervinga?
- Vi snakker med hver enkelt på aktuelle arbeidsplasser. Det er vår vervemetode, sier Hvedding, som også forteller at Longyearbyen er et lite samfunn med noe over 2000 innbyggere - og at det er både fordeler og ulemper med det.
- Folk går ut for å treffes og det er veldig sosialt her oppe. Men tette forhold mellom innbyggerne kan være en utfordring når du skal møte arbeidsgiveren ved forhandlingsbordet. Da gjelder det å vite hvilken hatt du har på, sier hun.

 Det meste av fagforeningsarbeidet skjer ved kjøkkenbordet etter arbeidstid, sjøl om den hovedtillitsvalgte i Fagforbundet Svalbard har litt frikjøpt tid. Styremøter holdes i lånte lokaler cirka en gang i måneden.
- Vi holder medlemsmøter når det trengs, og innimellom arrangerer vi temakvelder, sier Helene Renate. Hun forteller at de er aktive under fagforeningsukene og at de var i sentrum og markerte Fagforbundets jubileum den 17. juni.

Helene Renate Hvedding har interesser utover fagforeningsarbeid.
- Tja, jeg er med i Blandakoret, fotoklubben, hundeklubben, Longyearbyen jeger- og fiskerforening og kajakklubben…, regner hun opp for Oss tillitsvalgte før hun forsvinner oppover gata i en iskald sno fra Nordpolen.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?