Til hovedinnhold

Stor suksess med svart økonomikonferansen 2019

pdf.gif

pdf.gif

Årets deltakere kunne glede seg over engasjerende og dagsaktuelle innlegg i en fullsatt sal med 400 mennesker på Oslo Kongressenter. Se hele konferansen i lenken nederst i artikkelen.

08.02.2019 av Martin Raaen Eidissen
Sist oppdatert: 14.02.2019

30. januar var Sal A på Oslo Kongressenter i Folkets Hus fylt til randen med 400 medlemmer fra Fagforbundet og NTL, samt andre interesserte eksterne tilhørere, for å få med seg årets store begivenhet om svart økonomi og arbeidslivskriminalitet.

Tilhørerne fikk høre forfatter og journalist James Bloodworths urovekkende skildringer fra løsarbeidersamfunnet i Storbritannia, med ustrakt bruk av nulltimerskontrakter, luselønn, hverken sykepenger eller feriepenger og arbeidstakere som til enhver tid jobbet på store internasjonale selskapers nåde. Bloodworths besøk ble behørig dekket i de store riksmediene, og hans bok "Innleid og underbetalt - Undercover i et arbeidsliv uten rettigheter" har blitt omtalt blant annet i Klassekampen, Dagsavisen, NRK, Aftenposten og fagpressen.

Noe av omtalen finner du her:

Klassekampen: https://www.klassekampen.no/article/20190126/ARTICLE/190129979

Dagsavisen: https://www.dagsavisen.no/kultur/sjokkert-over-amazon-jobben-1.1268672?paywall=true

NRK: https://www.nrk.no/kultur/bok/kullsvart-fra-den-nye-bunnen-1.14409604

Aftenposten: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/rLxbMm/Vi-har-et-skremmende-arbeidsliv-ogsa-i-Norge--Einar-Haakaas

Fagbladet: https://fagbladet.no/nyheter/journalisten-james-jobbet-undercover-som-privat-hjemmehjelp-de-eldre-fikk-15-minutter-hver-og-han-fikk-70-kr-timen-6.91.608964.1b52728ede

Foruten foredraget fra James Bloodworth holdt Line Eldring og Elin Ørjasæther et innlegg om deres bok "Løsarbeidersamfunnet", og hadde kontroll på de to paneldebattene med henholdsvis tenketankene Civita, Agenda og Manifest, og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og stortingsrepresentant Arild Grande (Arbeiderpartiet). Hovedtemaet for paneldebattene var hva vi kan gjøre for å forhindre utviklingen av de britiske tilstandene i Norge, og hva vi skal gjøre med den allerede omfattende svarte økonomien og arbeidslivskriminaliteten som finner sted i Norge i dag.

Forbundsleder i Fagforbundet Mette Nord og leder i Yrkesseksjon kontor og administrasjon og AU-medlem Trond Finstad holdt hver sine sterke innlegg om viktigheten av det organiserte arbeidslivet, med blant annet Aleris som et skrekkeksempel på hvordan enkelte store private aktører lurer seg unna arbeidsgiveransvaret, med utsatte arbeidstakere som ofre.

Vi har kanskje ikke "Amazon-tilstander" i Norge helt ennå. Men som Einar Haakaas skriver i Aftenposten (se link over) er det likevel svært mange arbeidstakere, ofte fremmedarbeidere, som blir utnyttet i grov skala også her hjemme. Dette er utfordrende både for det norske arbeidsmarkedet og for skatteinngangen og dermed velferdsgodene vi holder så høyt.

Trond Finstad avsluttet dagen med å si at Fagforbundet skal gjøre alt vi kan for å forhindre at Amazon får kjøpe eller leie tomter av norske kommuner. Fagbevegelsens fremste ansvar er å ta vare på det organiserte arbeidslivet og forhindre at kriminelle og gråsone-selskaper utnytter arbeidstakere. Staten taper årlig 150 milliarder skattekroner som følge av svart økonomi og arbeidslivskriminalitet. Fagforbundet jobber hardt for å få ned disse tallene. Dette er budskapet fra årets konferanse.

 

Lenke til streaming av hele konferansen finner du her.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?