Til hovedinnhold

LOs IKT-konferanse: «Facebook serverer deg annonser som bevisst bommer sånn at du ikke skal bli skremt og føle deg overvåket»

Morten Goodwin på LOs IKT-konferanse

Morten Goodwin på LOs IKT-konferanse (Foto: Alf Ragnar Olsen)

Årsaken er kunstig intelligens (AI). Facebook er gjennomsyret av AI, og kjenner deg like godt som kjæresten, sier forsker Morten Goodwin. Kunstig Intelligens angår og påvirker de fleste av oss. På arbeidsplassen og i privatlivet. Dette var tema for LOs IKT-konferanse 2019 som ble avholdt forrige uke.

28.10.2019 av Christian Danielsen
Sist oppdatert: 01.11.2019

Først ut av innlederne var dr Morten Goodwin fra Universitetet i Agder. Han slo fast at kunstig intelligens er et utrolig kraftig verktøy, som på enkelte områder kan vært ekstremt nyttig.

– Ved å mate inn store mengder data, og trene opp den algoritmene i den kunstige intelligensen kan roboter utføre en rekke oppgaver på en svært god måte. Et eksempel er diagnostisering. Roboter er faktisk bedre enn mennesker til å identifisere endringer i røntgenbilder og påvise flere krefttyper. Men menneskene er til gjengjeld bedre til å påvise andre krefttyper. Så begge gjør feil, men samlet blir dette veldig bra. Robotene bør aldri erstatte legene, men de kan utgjøre et verdifullt verktøy, og de er svært effektive, så om det åpnes for bruk av AI i ordinær drift, kan de bidra til å kutte ventelister og helsekøer, sa Goodwin.

Han påpekte også at kunstig intelligens også kan misbrukes, i likhet med annen kunnskap og informasjon i samfunnet. Goodwin trakk frem Kina som den ledende aktøren i verden på feltet, sammen med USA, men at kineserne også leder an i negativ forstand.

Les mer her: https://frifagbevegelse.no/posthornet/facebook-serverer-deg-annonser-som-bevisst-bommer-helt--sann-at-du-ikke-skal-bli-skremt-og-fole-deg-overvaket-6.469.657318.c3b9ae42f5

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?