Til hovedinnhold

Aksepterer vi svart arbeid, aksepterer vi større forskjeller mellom folk

Derfor er kampen mot svart arbeid en viktig politisk sak for byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen.

16.08.2018 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 24.08.2018

Det kom fram på et seminar arrangert av Fagforbundet og Norsk tjenestemannslag om svart økonomi under Arendalsuka. 

Byrådslederen var der for å presentere oslomodellen. Raymond Johansen er opptatt av flere sider ved svart arbeid. 

– Aksepterer vi svart abeiid, aksepterer vi større forskjeller mellom folk. Hva skjer hvis du betaler en polakk 50 kroner timen. Får du unga dine til å velge yrkesfaget? spurte en engasjert byrådsleder som sjøl er utdanna håndtverker.

Ran av fellesskapet

Han mener at svart arbeid er et ran av fellesskapet. Vi så at arbeidskriminalitet i byggebransjen gir dårligere kvalitet og lavere produktivitet.

Oslomodellen 

Oslo-modellen setter krav til både kontrakter, som bare ett ledd med underleverandører og arbeidsforhold som for eksempel tarifflønn mellom oppdrag. Det er også krav om kun bare et ledd med underleverandører. Men også samme arbeidsspråk – det er viktig både for sikkerhet og arbeidsmiljø.

Oslomodellen passer best i Oslo - Ukeavisen Ledelse - Nyhetsklipp 17.08.2018 - Retriever

De sentrale punktene i Oslomodellen er:
  • krav om bruk av fast ansatte
  • tarifflønn mellom oppdrag
  • faglærte håndverkere
  • lærlinger 
  • ett ledd underleverandører
  • rett til innsyn i alle leverandørens forhold som har betydning for oppfyllelse av kontrakten
  • forbud mot kontant betaling

 

Kan få hjelp av Oslo

Byrådslederen inviterte også andre kommuner inn til å bruke verktøyet Oslo har utviklet. Sånn kan den gode jobben som er gjort bli spredd til flere, og mindre kommuner som ikke har de samme mulighetene og ressursene til å utvikle egen standarder og systemer. 

Politiet må på banen

Journalist Einar Haakaas tror ikke det bør være Arbeidstilsynets jobb og slå ned på utbredt og godt organisert mafiavirksomhet som har fått bre seg, sørlig i byggebransjen. – Dette er en jobb for Politiet, Arbeidstilsynet har ikke den verktøykassa som trengs for å møte dette problemet, mener den erfarne økonomijournalisten.

Løsningen

Det ble pekt på flere løsninger underveis i debatten. SVs Audun Herning var også opptatt av at Arbeidstilsynet ikke alene kunne gjøre jobben. De trenger hjelp fra fagbevegelsen og et organisert arbeidsliv. 

Arbeidsminister Anniken Haugli mente vi er på god vei til å kjeppjage de useriøse aktørene. Hun er for mer samarbeid mellom kontrolletatene. Der fikk hun støtte fra byrådsleder Johansen, som etterlyste informasjonsdeling mellom etatene og kommunene. – Taushetsplikten fungerer mot sin hensikt. Derfor fungerer ikke a-krimsentrenre, slo han fast.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?