Til hovedinnhold

Betinget sympatistreik er lovlig

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Under streiken ved arbeidstøybedriften Bekken & Strøm på Gjøvik, gikk bedriften til sak mot LO og de involverte LO-forbunda etter et varsel om sypmatistreik og en oppfordring til boikott. Bekken & Strøm tapte i retten.

28.02.2011 av Anders Hamre Sveen
Sist oppdatert: 28.02.2011

Like før jul 2010 varsla LO-forbunda Handel og Kontor og Transportarbeiderforbundet sympatistreik for over 500 medlemmer i flere transportselskaper fra 13. januar. Hensikten var å ramme bedriften Bekken & Strøm, hvor 20 ansatte, fagorganiserte i Fellesforbundet og Handel og Kontor, streiket for tariffavtale.

Nestleder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen, forklarte til HK-Nytt at sympatistreikenbare ville ramme gods som skulle til Bekken & Strøm.

NHO snudde

22. desember ble det holdt forhandlingsmøte mellom LO, Handel og Kontor og Norges Transportarbeiderforbund på den ene sida og NHO på den andre. Det var da klart at den varslede aksjonen ville omfatte Schenker AS' avdelinger på Rudshøgda, Alnabru, Sandefjord, samt ved Bring Logistics AS' avdeling i Brumunddal, Tollpost-Globe AS' avdeling på Rudshøgda og hos Kirkestuen Transport AS. NHO sa at de forutsatte at LO ikke ville gi tillatelse til sympatistreik. I et nytt møte ble LO og NHO allikevel enige om at sympatistreiken skulle gjennomføres som en betinget aksjon.

Søksmål

Bekken & Strøm svarte med å gå til søksmål mot LO, Handel og Kontor og Fellesforbundet. Bekken & Strøm hevdet at sympatistreiken som skulle iverksettes den 13. januar, var i strid med boikottloven. Det samme ble hevdet om boikottvarselet som Fellesforbundet og Handel og Kontor planla å sende ut. Bekken & Strøm hevdet videre at de varslede aksjonene måtte anses som en importrestriksjon etter EØS-avtalen art. 11, og derfor på kant med EØS-retten.

Sandefjord Skofabrik AS sluttet seg til søksmålet knytta til rettmessigheten i den betingede sympatistreiken.

Retten fastslo at rett saksøkt for spørsmålet om boikottoppfordringa var Fellesforbundet og Handel og Kontor, mens rett saksøkt i forhold til den betingede sympatistreiken var LO og alle involverte fagforbund.

Seier for LO og forbunda

Oslo tingrett dømte til fordel for LO og LO-forbunda. Det ble slått fast at både den varsla sympatistreiken til LO, Handel og Kontor og Norsk Transportarbeiderforbund og boikottoppfordringa til Fellesforbundet og Handel og Kontor var lovlig.

Bekken og Strøm AS og Sandefjord Skofabrik AS ble begge idømt å betale sakskostnadene til LO, Fellesforbundet, Handel og Kontor og Norsk Transportarbeiderforbund.

Det ble ikke nødvendig å iverksette sympatiaksjonene. Bekken & Strøm ga seg. Etter to måneder med streik kom det på plass en tariffavtale for de ansatte ved bedriften. Bekken & Strøm meldte seg inn i NHO.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?