Til hovedinnhold

Dokumentasjon for praksiskandidater

Personer med lang arbeidspraksis kan gjennom praksiskandidatordningen avlegge fagprøve. Utdanningsdirektoratet har utarbeidet retningslinjer for vurdering av praksis. Målet er å bidra til riktig og lik vurdering i fylkeskommunene.

11.03.2016 av Mona Bergersen
Sist oppdatert: 08.04.2021

Hva er ordningen?

Praksiskandidatordningen er en dokumentasjonsordning og ikke en opplæringsordning. Den skal i samsvar med § 3-5 i opplæringsloven gi personer med lang praksis i et lærefag en mulighet til å dokumentere sin kompetanse og oppnå fag-/svennebrev. Praksisen skal være minst 25 % lengre enn læretida, og den skal dekke de mest vesentlige delene av Vg3-læreplanen. Dokumentasjonsordningen skiller seg fra den ordinære privatistordningen ved at praksis i samsvar med læreplanen må dokumenteres. For privatister som skal avlegge eksamen i f.eks. et fellesfag, kreves det ingen dokumentasjon som viser hvor eller hvordan kompetansen er opparbeidet.

Verken kompetansemålene i læreplanen eller bestemmelser i lov og forskrift gir grunnlag for å kreve en bestemt type bedrift eller et bestemt praksissted[1]. Dette er likevel ikke til hinder for at praksis i faget som hovedregel skal være praksis opparbeidet i et arbeidsfellesskap med andre som utøver faget.

Les hele saken her:http://www.udir.no/Spesielt-for/Voksne/dokumentasjon-for-praksiskandidater/

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?