Til hovedinnhold

VG: Militær disiplin for barnevernsbarn

21 tidligere barnevernsbarn har de siste to årene søkt om erstatning etter å ha blitt utsatt for, eller truet med, disiplineringsturer. Det skriver VGNett.

19.05.2012 av Harald Berre
Sist oppdatert: 21.05.2012

På 1990-tallet var det ikke uvanlig at barnevernsinstitusjoner sendte "vanskelige" barn på disipleringsturer, arrangert av tidligere marinesoldater. Les saken på VGNett.

VG har i flere måneder jobbet med en enkeltsak hvor et tidligere barnevernsbarn forteller at han ble tatt med på opp til to uker lange disiplineringsturer med eks-marinejegere.

Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) bekrefter at guttens historie ikke er noe enkelttilfelle. I alt har 21 tidligere barnevernsbarn de siste to årene søkt om erstatning etter å ha blitt utsatt for, eller truet med, disiplineringsturer på 1990-tallet.

Noen er innvilget erstatninger, mens andre fortsatt er til behandling, skriver avisa.

- Enkelte mente at slike skjermingsturer var gode tiltak på 1990-tallet, i forståelse med fagfolk og myndigheter. I dagens lys ser vi at dette er noe vi ikke vil ha i barnevernet, sier Mari Trommald direktør i Bufdir
til VGNett.

- Grunnen til at slike kulturer kunne vokse fram på institusjoner på 1990-tallet, var manglende rettigheter for barna, dårlig tilsyn og mangelfull faglig standard, sier Trommald.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?