Til hovedinnhold

KOSTRA: Kommunalt barnevern i sterk vekst

Veksten i barnevernet fortsatte i 2011, viser tall fra Kostra, som fører statistikk over all kommunal og fylkekommunal aktivitet for staten.

17.06.2012 av Harald Berre
Sist oppdatert: 17.06.2012

Mer enn 52.000 barn fikk hjelp, det vil si nesten seks prosent flere enn året før. 4,7 prosent av innbyggerne under 18 år fikk hjelp fra barnevernet i løpet året. På ti år har antall barn i barnevernet økt med 40 prosent, ifølge ks.no.

Kommunene brukte i alt 7 milliarder kroner til barnevern i 2011. Mer enn halvparten av utgiftene gikk til barn som er i fosterhjem eller institusjoner. Kostnadsøkningen per barn i tiltak utenfor hjemmet var på hele ti prosent.

Til tross for at veksten i barnevernet er så sterk, har kommunene klart å holde saksbehandlingstiden i de fleste sakene. Om lag 75 prosent av undersøkelsene behandles innen tre måneder, og andelen barn som har en tiltaksplan økte til 81 prosent.

- Dette viser at Kommune-Norge er levende opptatt av å utvikle et godt barnevern. Fortsatt er det store utfordringer, men disse må møtes med videre utbygging og kvalitetsarbeid der barna lever og bor, sier direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, til nettstedet Utdanningsnytt.no.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?