Til hovedinnhold

Lagmannsretten: Fosterforeldre skal ikke ha sykepenger

Fosterforeldre er ikke å anse som arbeidstakere, det slår Lagmannretten fast. Ifølge dommen har ikke fosterforeldre krav på ytelser som sykepenger. Fosterforeldre i beredskapshjem er oppdragstakere, ikke ansatt i Bufetat.

03.08.2012 av Faggruppe barnevern
Sist oppdatert: 03.08.2012

Saken gjaldt spørsmålet om fosterforeldre i statlige beredskapshjem er å anse som ansatt eller oppdragstaker, jf. arbeidsmiljøloven § 1-8. Etter en samlet vurdering kom lagmannsretten til at de oppgaver og forpliktelser ankemotparten hadde påtatt seg som fosterforelder i beredskapshjem gikk så vidt langt ut over det som kunne karakteriseres som en arbeidsforpliktelse, at klassifikasjonen av oppdraget som oppdragstaker ikke kom i strid arbeidsmiljølovens bestemmelser. (Sammendrag ved Lovdata.).

Les dommen i Lovdata

Tidligere konkluderte Oslo Tingrett med at en fosterforelder som driver et beredskapshjem på vegne av Bufetat er å anse som en ansatt (etter arbeidsmiljølovens § 1-8). Oslo Tingrett kom fram til dette etter en helhetsvurdering, som både omfatter arbeidsmiljølovens formål og forarbeider, arbeidsforholdets varighet og stabilitet og beredskapshjemmets egenart.

Oslo Tingrett: Les dommen som ikke ble rettskraftig.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?