Til hovedinnhold

Behovet øker - stadig flere bor i fosterhjem

PRESSEMELDING: I dag er det nærmere 10 000 barn og unge som bor i fosterhjem. Siden 1990 har antall fosterhjem mer enn doblet seg, og det er stadig behov for flere. Et trygt fosterhjem utgjør for mange barn og unge den store forskjellen, skriver Bufdir.

12.11.2012 av Faggruppe barnevern
Sist oppdatert: 17.12.2012

Fosterhjem er det viktigste alternativet for barn og unge som ikke kan bo hjemme. 80 prosent av barn som av ulike årsaker ikke kan bo hjemme, bor i fosterhjem.

- Hvert år trenger over 1000 nye barn og unge fosterhjem, og vi har et stort behov for å rekruttere flere fosterhjem. Vårt mål er å finne trygge hjem til alle barn som trenger det, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen.

En trygg barndom er en forutsetning for et godt voksenliv, og tidlig hjelp er en god investering for fremtiden. Fosterforeldre skal gi barn en trygg barndom, og sikre at barn og unge står godt rustet til å møte et framtidig voksenliv. En rapport utarbeidet av Vista Analyse viser at dersom samfunnet lykkes å hjelpe 100 unge inn i et voksenliv hvor de klarer seg selv og står på egne ben, sparer samfunnet 1 milliard kroner. For barnet det gjelder handler det om langt mer.

- En trygg og god barndom handler om omsorg og om å vite at det er noen som bryr seg. Det handler også om de små tingene. Å ha noen som hjelper til med leksene, noen som sier god natt og noen som heier fra sidelinja. Jeg vil takke fosterforeldre som gir omsorg og trygghet til de barna som trenger det aller mest, sier Thorkildsen.

Denne uken arrangerer Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) Fosterhjemsdagen 2012 med konsert og sterke budskap i Spikersuppa lørdag 10. november. Barneminister Inga Marte Thorkildsen kommer, det gjør også Johan H. Andresen, Lars Lillo Stenberg og Lise Karlsnes for å gi et løft til fosterhjem.

Tall og fakta om fosterhjem i Norge:

  • Pr 1.1.2012 bodde 9 681 barn og unge i fosterhjem og beredskapshjem.
  • I 1990 bodde ca 4000 barn i fosterhjem i Norge.
  • Over 1000 nye barn og unge trenger fosterhjem hvert år.
  • Behovet for fosterhjem øker med 10 % hvert år.
  • Det er spesielt behov for flere fosterhjem til ungdom mellom 15 og 17 år.
  • For de fleste barn og unge er fosterhjem det beste alternativet når de ikke kan bo hjemme.
  • Bruk av forsterkningstiltak i hjemmene har hele tiden vært økende, men spesielt sterkt de siste årene. I 2004 var det satt inn forsterkningstiltak i 25,5 % av fosterhjemmene. Nå er andelen økt til nærmere 50%.
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?