Til hovedinnhold

Barneombudet: Barnevernloven bør bli en rettighetslov

Barneombudet er positive til flere av BLDs endringsforlag i barnevernloven , men synes forslaget er lite helhetlig. Barnevernloven bør bli en rettighetslov, mener ombudet, som undrer seg over at dette ikke er utredet i høringsforslaget.

14.11.2012 av Faggruppe barnevern
Sist oppdatert: 14.11.2012

Fra barnombudets nettsider:

- Vi er positive til flere av endringene, men synes forslaget er lite helhetlig, sier Anne Lindboe. Barneombudet ønsker at barnevernloven blir en rettighetslov, og undrer seg over at dette ikke er utredet i høringsforslaget.

Barneombudet har levert høringssvar på forslag til endringer i barnevernloven fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Forslaget går inn for endringer i finansieringsansvaret, organisering av barnevernet og i den faglige samhandlingen mellom stat og kommune. Forslaget inneholder også styrking av barns rettigheter i barnevernet.

Rettighetslov, ikke forsvarlighetskrav
BLD foreslår å innføre et krav om forsvarlighet i barnevernloven. Det skal styrke at tjenester og tiltak i barnevernet er forsvarlige. Barneombudet hadde heller sett et forslag om å gjøre barnvernloven til en rettighetslov. Det vil styrke barns rettssikkerhet og være i tråd med barnekonvensjonen og utviklingen når det gjelder lovverket for andre velferdstjenester.

Barneombudet har tydeliggjort dette flere ganger og en rekke offentlige utvalg har også foreslått det, som Befring-utvalget, Flatø-utvalget, og nå senest Raundalen-utvalget.

Barneombudet er bekymret for at kommunenes handlefrihet vektes tyngre enn barns individuelle rettigheter med forslagene til endring på dette området.

Les barnombudets høringsuttalelse i sin helhet

Bedrer barns medvirkning
BLD vil presisere barns rett til medvirking i barnevernloven. Barn i kontakt med og under tiltak i barnevernet skal sikres retten til å bli hørt. Barnevernet må dokumentere at barnet er blitt hørt i hver enkelt sak. Dette er et forslag Barneombudet støtte fullt ut.

Klikk for å lese mer

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?