Til hovedinnhold

Nord-Trøndelag: Fylkesmannen politi-anmelder barnevern

Fyllkesmannen anmelder barnevernet i fire kommuner i Nord-Trøndelag for ulovlig å ha henlagt 149 barnevernssaker.

03.04.2013 av Faggruppe barnevern
Sist oppdatert: 03.04.2013

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag la ut melding om anmeldelsene på sin hjemmeside:

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag anmelder Midtre Namdal samkommune til politiet etter tilsyn med barnevernstjenesten.

Fylkesmannen har i dag anmeldt Midtre Namdal samkommune på bakgrunn av opplysninger fremkommet i tilsynssaker med barneverntjenesten. Det er tjenestens henleggelsespraksis og opplysningsplikt som er omtalt i anmeldelsen. Totalt omhandler anmeldelsen opplysninger fra saker knyttet til 150 barn. Det er ikke 150 saker som nå er anmeldt, men Fylkesmannen har sendt en anmeldelse basert på informasjon fra de aktuelle sakene.

Bakgrunn for saken I fjor vår ble Fylkesmannen kjent med en lovstridig henleggelsespraksis i barnevernstjenesten til Midtre Namdal samkommune. Det førte til at Fylkesmannen startet et aktivt tilsyn og ba om at 62 saker fra 2011 samt alle saker fra 2012, hvor det var fristoversittelse, ble oversendt Fylkesmannen. Fylkesmannen gjennomførte en stikkprøvekontroll blant disse sakene, og på bakgrunn av funn i stikkprøvene anmodet Fylkesmannen om at samkommunen gjennomgikk alle saker med fristoversittelse i 2011-2012. Pr. dags dato omfatter dette henleggelse av meldinger knyttet til 43 barn.

Utvidet tilsynet                          I november 2012 utvidet Fylkesmannen tilsynssaken til å omfatte årene 2008-2010. Februar i år mottok Fylkesmannen informasjon om at 114 henleggelser, knyttet til 106 barn, i dette tidsrommet er i strid med barnevernrettslige grunnprinsipper.

Brudd på barnevernloven Fylkesmannen mener MNS barneverntjeneste har brutt barnevernloven i forhold til å følge opp meldinger om vold i nære relasjoner, og at dette kan være straffbar en tjenesteforsømmelse. Videre mener Fylkesmannen at det må vurderes hvorvidt MNS barneverntjeneste har overholdt sin plikt til å avverge straffbare handlinger, enten ved anmeldelse eller avvergelse på annen måte.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?