Til hovedinnhold

Forsker: - Gi fosterforeldre partsrettigheter

Barnevernsforsker Elisabeth Gording Stang ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier regjeringen bør vurdere å lage regler som tar høyde for de menneskelige sidene ved å være fosterforeldre, skriver Stavanger Aftenblad.

27.06.2014 av Faggruppe barnevern
Sist oppdatert: 27.06.2014

- Argumentet mot å gi fosterforeldre partsrettigheter har vært at det blir for mange parter. Myndighetene har sagt at fosterforeldrene er oppdragstakere, barnevernet er oppdragsgivere. Fosterforeldrene skal ikke ha noen egeninteresse. De får betalt for sin jobb, ifølge Stang.

- Men fosterforeldre er også mennesker, sier førsteamanuensisen til avisa:

- Fosterforeldre er omsorgspersoner, mammaer og pappaer, som investerer hele sitt liv i barna de tar i mot. Fostersøsken er gjerne blitt glad i fosterbarnet, som blir som en søster eller bror. Det er klart det kan være traumatisk hvis barnet plutselig flytter, uten en forklaring eller noen avskjed, også for fosterbarnet. Disse menneskelige sidene er ikke ivaretatt og anerkjent i dagens regelverk, mener Stang.

- Det bør legges til rette for bedre kommunikasjon og oppfølging. Fosterforeldre bør i større glad bli hørt og anerkjent for den menneskelige investeringen de tross alt gjør, sier forskeren til Stavanger Aftenblad.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?