Til hovedinnhold

Barnevernsbarna vil ta innsynsrett fra foreldre

Barnevernsbarn krever taushetsplikt av barnevernet, slik at foreldrene deres ikke har lovfestet rett til å få vite om barnas betroelser. Barneminister Solveig Horne har fått forslag om lovendringer fra barna selv, skriver VG

06.09.2015 av Faggruppe barnevern
Sist oppdatert: 07.09.2015

"Barnevernsbarna vil frata foreldre innsynsrett", skriver VG. Følg linken.

VG: "Hvis et barn forteller barnevernet om noe som er vanskelig hjemme, har ikke barnet noen garanti for at informasjonen blir mellom dem. Foreldre har automatisk innsynsrett i alle saksdokumenter.

 

Det vil de såkalte barnevernsproffene i Forandringsfabrikken endre på."

En av grunnene til at vold i hjemmet underraporteres til barnevernet er barnas frykt for at foreldrene får vite hva de har forklart, sier leder i Forandringsfabrikken, Marit Sanner til avisa.

- Barn under 18 år er foreldrenes ansvar. Det er den fremste grunnen til at de voksne blir informert, sier barneminister Solveig Horne, ifølge avisa.

Sanner mener på sin side at statsråden kan velge hvilket lovverk hun setter høyest, og viser til FNs barnekonvensjon som fremmer barns rettigheter.

– Det er en viktig problemstilling Forandringsfabrikken tar opp. Vi skal ta med oss dette når vi lager en barnevernslov som er for fremtiden og barna. Det er dem vi skal beskytte, sier Horne til VG.

På spørsmål fra VG, hvorvidt det er mulig å nekte foreldre innsyn i dokumenter som angår barna deres, svarer FrP-statråden at det er mange hensyn  å ta, samt at rettssikkerheten må ivaretas for alle parter.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?