Til hovedinnhold

Tjuvgods under juletreet

Brus med bismak: Styr unna brusmaskiner fra SodaStream når du kjøper julepresanger i år, oppfordrer Ingrid Rostad.

Brus med bismak: Styr unna brusmaskiner fra SodaStream når du kjøper julepresanger i år, oppfordrer Ingrid Rostad. (Foto: Illustrasjon: SodaStream Australia)

Julen nærmer seg. Det er stas med alle gavene, men det er en ting jeg for lengst har strøket fra ønskelista.

10.12.2013 av Ingrid Rostad, leder Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Sist oppdatert: 10.12.2013

Med SodaStream-brusmaskinen kan du drikke kullsyrevann når som helst uten dårlig samvittighet for miljøet. Likevel overskygges gleden av en bitter bismak av okkupasjonen.

SodaStream har son hovedfabrikk i industrisonen Mishor Adumim i den ulovlige bosettingen Ma’ale Adumim, rett utenfor Jerusalem. De israelske bosettingene ligger på konfiskert palestinsk land. Bosettingene bryter med folkeretten, fragmenterer det som skal være palestinske områder på Vestbredden og er et alvorlig hinder for fred.

Gjennom å skatte til bosettingskommunen bidrar SodaStream til å finansiere den fortsatte okkupasjonen av Palestina.

SodaStream framstiller selv produksjonen på okkupert område som et slags fredsprosjekt og som en tjeneste til de palestinerne som er så heldige å få jobb der. Selskapet sier ingenting om grunnen til at palestinerne ikke får jobb noe annet sted: at Israels okkupasjon ødelegger muligheten for en bærekraftig palestinsk økonomi.

Ikke langt fra fabrikken ligger den palestinske landsbyen Hizma. Livsgrunnlaget til innbyggerne er rasert av okkupasjonen. Tidligere hadde landsbyen tette bånd til Jerusalem og livnærte seg mest av jordbruk. Båndene til Jerusalem ble brutt da den israelske okkupasjonen ble sementert med en høy mur mellom de to byene. Innbyggerne kunne ikke lenger leve av landbruk da store deler av jorda ble konfiskert til bosettinger. En fabrikkjobb for okkupasjonsmakten er en mager erstatning for en ni meter høy betongmur mellom huset ditt og jorda di.

SodaStream bidrar aktivt til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon og kvele den palestinske økonomien. Så lenge SodaStream har produksjon på okkupert palestinsk land ønsker vi oss noe annet til jul. Stryk okkupasjonen av ønskelista og boikott SodaAStream du også. Julekvelden er så mye finere uten tjuvgods under treet.

 

Kronikken er publisert i Klassekampen, 10.desember 2013.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?