Til hovedinnhold

Nederlandsk fond boikotter israelske banker

PGGM som er et av verdens ledende pensjonsfond har besluttet å utelukke Israels fem største banker fra sin investeringsportefølje fordi bankene har filialer på Vestbredden og/eller er involvert i finansieringen av bygging av ulovlig bosettinger.

08.01.2014 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 08.01.2014

PGGM har informert bankene at deres bånd til okkupasjonen er problematisk ut fra et folkerettssynspunkt, og pensjonsfondets eget samfunnsansvar. Bosettingene på okkupert palestinsk jord er ulovlig og i strid med artikkel 49 i den fjerde Genève-konvensjonen i følge Den internasjonale domstolen i Haags uttalelse i 2004. Dialog med bankene har ikke ført fram, og PGGM besluttet derfor å trekke ut sine investeringer fra 1. januar i år.

I løpet av den siste måneden har flere bedrifter i Nederland boikottet og trukket sine investeringer fra israelske  virksomheter.  Blant annet har det nederlandske vannverket Vitens  annonsert at det avslutter samarbeidet med Israels nasjonale vannverket, Mekorot, grunnet sistnevntes virksomhet i bosettingene på Vestbredden. Et annet nederlandske selskapet kansellert en kontrakt for å bygge et renseanlegg det hadde inngått med Jerusalems vannverket, Hagihon, fordi anlegget skal ligge på okkupert jord.

Kilde: Haaretz, 8. Januar 2014 nettutgave.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?