Til hovedinnhold

Forener krefter i arbeidet om et fritt Palestina

Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp og Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp og Mette Nord, leder i Fagforbundet. (Foto: Betzy Alexandra Kjelsberg Thangstad)

Forbundsleder Mette Nord og Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp underskrev samarbeidsavtalen til støtte for palestinernes kamp for frihet i Midtøsten til å gjelde for fire nye år.

05.12.2017 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 07.12.2017

Fagforbundet investerer nær 20 millioner i løpet av 2018-2021 i felles politisk påvirkningsarbeid i Norge, programstøtte til Norsk Folkehjelps arbeid i Palestina og Libanon og til klasebomberydding i Laos.

Samarbeidet startet i 2009 og har hatt stort fokus på norske økonomiske bånd til den israelske okkupsjonen og å formidle kunnskap ut til medlemmene gjennom Fagforbundets ambassadørkorps for Palestina.

- Vi har sett gode resultater av våre kampanjer og de politiske spørsmålene som vi har reist. Vi får også en god forankring ute i hele organisasjonen gjennom våre ambassadører som forteller oss om sine opplevelser på reiser til Vestbredden og Gaza, Libanon og Laos, sa Mette Nord på møtet. 

I løpet av avtaleperioden har Gaza vært utsatt for to brutale kriger med store sivile og materielle tap. Krigene og blokaden har gjort at FN advarer at Gazastripen vil være ubeboelig innen 2020. Bosettingene har økt kraftig på Vestbredden og forsøk på fredsforhandlinger har ikke ført fram. Norsk Folkehjelps tilstedeværelse i Palestina er viktigere enn noensinne, og Fagforbundets finansielle støtte bidrar til at prosjekter kan opprettholdes. 

-  Samarbeidsavtalen er veldig viktig fordi vi på en så god måte klarer å kombinere politisk aktivitet og økonomisk støtte. Vi får mulighet til å følge opp partnerne våre i Palestina, Libanon og Laos og til å jobbe med en av de største politiske utfordringene i vår tid, okkupasjonen av Palestina. Vi får mye større gjennomslagskraft når vi jobber sammen med Fagforbundet enn når vi jobber hver for oss, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp. 

 

Viktig med fortsatt støtte til palestinske flyktninger i Libanon

Situasjonen for palestinske flyktninger Libanon er også prekær. Libanon som er på størrelse av Rogaland fylke har tatt i mot over en million flyktninger fra Syria. Rundt en fjerdedel av landets innbyggere er flyktninger. Befolkningspresset i de palestinske flyktningleirene har økt formidabelt samtidig som flere land, der i blant Norge, har redusert støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Fagforbundet støtter Kvinner kan prosjekter og fullfinansierer Ungdom kan-prosjekter i flyktningleirene. Prosjektene har til formål å øke kvinners og ungdoms påvirkning på egne liv ved økt deltakelse i leirkomiteene. 

 

Støtte til rydding av eksplosiver i Laos har gitt gode resultater

Fagforbundet har ønsket å ha et langsiktig engasjement for rydding av klasebomber i Laos. Laos er verdens mest utbombede land som følge at USA slapp 200 millioner tonn bomber med mer enn 270 millioner klasebomber i løpet av  Vietnamkrigen (1965-1973). Det antas at 30 prosent av disse bombene ikke eksploderte. Norsk Folkehjelp har utviklet et kartleggingsmetodikk som gjør at landet kan bli kartlagt for bomber i løpet av de neste fem til ti år. Fagforbundet bidrar til at befolkningen i Laos får et stadig tryggere liv og at landet gradvis kan utnytte naturressursene sine. Til tross for at Laos var nøytral under Vietnam-krigen har landet måtte betale med å forbli et av verdens fattigste land tiår etter tiår. 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?