Til hovedinnhold

Stor oppslutning i Oslo på al-Nakba markering

70 palestinske flagg ble et sterkt uttrykk i Nakba-markeringen i dag i Oslo.

70 palestinske flagg ble et sterkt uttrykk i Nakba-markeringen i dag i Oslo. (Foto: Ingunn Eriksen)

Det var rundt 1000 mennesker som møtte opp foran Stortinget til støtte for palestinere og deres etterkommere som ble drevet på flukt for 70 år siden da staten Israel ble opprettet. Enda flere deltok i demonstrasjonstoget opp mot den israelske ambassaden.

15.05.2018 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 15.05.2018

Markeringen ble arrangert av Palestinakomitéen og ett førtitalls organisasjoner, deriblant Fagforbundet, var tilsluttet.

 

Katastrofen

Palestinerne kaller historien om 1948 for "katastrofen" (al-Nakba).  Flere hundre palestinske landsbyer ble tømt og om lag 750.000 palestinere ble drevet på flukt. Palestinere blir fortsatt drevet på flukt gjennom folkerettsstridig kolonisering. Manglende oppfyllelse av retten til retur gjør at palestinere blir i generasjon etter generasjon født som flyktning og lever hele sitt liv som flyktning. I dag er rundt 5 millioner palestinere flyktninger. Palestinere og tilhengere av organisasjonene bak markeringen mener at 70 år er nok. 

Drapene på over 100 demonstrantene, inklusive 11 barn og to journalister og rundt 2000 demonstranter med skuddskader de siste 7 ukene under The Great Return March i Gaza, har opprørt de som deltok på demonstrasjonen. Mani Hussaini, leder i AUF, mener at dette må bli dråpen som gjør at verdenssamfunnet setter foten ned og krever forandringer. Det må også bli slutt på at Israel går straffefri for folkerettsbrudd de er dømt for. 

Mohammed Abu Saleh, Den palestinske fangeklubben, sa i sin appell at palestinere opplever at USA har blitt kolonist i Jerusalem ved å flytte ambassaden dit. Trump har ingen rett til å definere Jerusalem som Israels hovedstad.

LO vedtok på sin kongress i fjor å jobbe for en internasjonal boikott av Israel. Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL og IT Forbundet, mener at det er på høy tid å sette vedtaket ut i praksis. 

Benedikte Pryneid Hansen, partisekretær i Rødt, reagerer sterkt på at Norge og Oljefondet tjener på okkupasjonen. Rødt vil kjempe på Stortinget for at Oljefondet trekker seg ut av alle selskaper som bidrar til okkupasjonen. 

Line Khateeb fra Norsk Folkehjelp ledet markeringen, og minnet på at katastrofen fortsetter så lenge som vi lar den få fortsette. Demonstrasjonstoget opp mot den israelske ambassaden er for de som har dødd i Gaza de siste ukene og alle de som har dødd før dem i kampen for et verdig liv. 

Fagforbundet markerte al-Nakba med å flagget med det palestinske flagget. Fagforbundets forbundsstyre krevde i en uttalelse i dag at den norske regjeringen fordømmer Israels angrep på de palestinske demostrantene, og at norske myndigheter bruker alle kanaler og gjør at de kan for at Israel stopper blodbadet, hever blokaden av Gazastripen og bryter all økonomisk samkvem som støtter opp under okkupasjonen. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?