Til hovedinnhold

Vaktbikkja Fagforbundet

26.09.2013 av Jan Davidsen
Sist oppdatert: 04.10.2013

Stortingsvalget 2013 er over. Over hele landet sto tillitsvalgte og medlemmer i Fagforbundet på i valgkampen. Vi var synlige på arbeidsplassene, i avisene og på steder hvor folk samles. Budskapet var klart: Bruk stemmeretten for fellesskap, velferd og et trygt arbeidsliv. Dessverre vant partier som ikke har verken arbeidstakernes rettigheter eller en rettferdig fordeling som mål. Vi får det blå samfunnet vi ikke ønsket oss - og betydningen av en sterk fagbevegelse blir enda viktigere. Fagforbundet må være stort og samlet for å kunne fortsette arbeidet for et likestilt samfunn og arbeidsliv.

Det aller viktigste for Fagforbundet er å sikre medlemmenes rettigheter i arbeidslivet. Vi vet at det blir tøft med de blå i regjering. Arbeidsgiverne var raskt ute med å fremme krav til de nye regjeringspartiene. Vi må ha mer fleksibilitet, sier de. Den viktigste endringen NHO-sjef Kristin Skogen Lund ønsker seg, er mer gjennomsnittsberegning av arbeidstida. Det betyr at man i perioder kan jobbe lengre dager uten overtidsbetaling og til gjengjeld få mer fritid i andre perioder. Arbeidsmiljøloven, en vernelov for arbeidstakere, står i fare for å endres og tilpasses arbeidsgiverne. Vi forbereder oss på nye kamper for retten til faste, hele stillinger, for arbeidstidsordninger som ivaretar helsa, og for uttelling i lønn for overtid og ubekvem arbeidstid.

I valgkampen kom det ikke godt nok fram at de blå partiene ikke står på arbeidstakernes side. Vi forsøkte gjennom eksempler å vise hvordan arbeidslivet er i blå kommuner rundt om i landet. Veldig mange stemplet dette som skremselspropaganda – slike reaksjoner kom også fra Fagforbundets medlemmer. Det betyr at mange vil bli overrasket over virkeligheten som kan møte dem etter hvert som den nye regjeringen iverksetter politikken sin.

En av de store truslene for veldig mange av Fagforbundets medlemmer, er sosial dumping. Privatisering og konkurranseutsetting legger til rette for at profittdrevne selskap får stadig flere oppdrag i stat og kommune. Gjennom privatiseringen ser vi at de ansattes lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår forverres. De private, kommersielle tilbyderne må hente overskuddet et sted, og det er særlig våre lavlønte medlemsgrupper som er mest utsatt for kutt. Renholdere, vedlikeholdsarbeidere, kjøkken- og pleiepersonale rammes av dårligere pensjon og lønn.

 

For å kunne ta kampen for arbeidstakerne, må vi ha dyktige og skolerte tillitsvalgte på alle arbeidsplasser. Men for at Fagforbundet skal være den fremste vaktbikkja, må vi også representere flertallet av de ansatte. Derfor må vi fortsette å vokse. Da beholder vi den innflytelsen og gjennomslaget som kreves i forhandlingene med arbeidsgiverne. 

 

 

Jan Davidsen, leder iFagforbundet

Jan Davidsen,

leder i Fagforbundet.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?