Til hovedinnhold

Julegave og gla'nyhet.

To dager etter hverandre, 11. og 12. desember, melder Oppland Arbeiderblad om to kommuner som har som har valgt "å ta tilbake" matforpleiningen til sine egne institusjoner.

14.12.2009 av Nyima Cham
Sist oppdatert: 14.12.2009

To dager etter hverandre, 11. og 12. desember, melder Oppland Arbeiderblad om to kommuner som har  som har valgt "å ta tilbake" matforpleiningen til sine egne institusjoner.  Kommunene er Gran og Østre Toten.  Begge hadde for en tid tilbake valgt å legge ned sine egne kjøkken, og kjøpe middagsmaten fra eksterne produksjonskjøkken.  Disse avgjørelsene har vært begrunnet som "effektiviserings- og økonomiske tiltak", og det er også de respektive kommuners administrative ledelse som har klart å overbevise sine politikere om at det ville være gull og grønne skoger å vinne ved og gjøre det.  Og samme administrasjoner har med samme suverene sjølgodhet overkjørt både fagfolk og brukere.
Etterhvert har det jo også her visst seg at hverken økonomi eller effektivitet ble som forespeilet.  Og når det i tillegg også hopet seg opp med problemer og misnøye både mht leveranser, porsjonsstørrelser, kvalitet osv, ja, da viste heldigvis flertallet av de folkevalgte seg ansvaret bevisst, og foretok de grep som måtte gjøres for ta tilbake matproduksjonen til egne institusjoner igjen.

 

Dette er dyrekjøpte erfaringer.  Administrasjonene har sløst vekk penger på "bestilte" konsulentutredninger, og de samme har lagt så mye prestisje i sakene at det rett og slett både er uetisk og uverdig.

 

Men aldri så godt at det ikke er godt for noe.  Dette føyer seg inn i en rekke - som nå begynner å bli lang - a reverserte tilsvarende saker.  Og til sammen er dette nå god dokumentasjon å bruke som motargument mot sentraliseringskåte rådmenn etc.

 

Petter Johansen
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?