Til hovedinnhold

Sommerprat med Fagforbundets leder-trio

Nyter Norge i sommer: f.v nestleder Sissel M. Skoghaug, nestleder Odd Haldgeir Larsen og leder Mette Nord.

Nyter Norge i sommer: f.v nestleder Sissel M. Skoghaug, nestleder Odd Haldgeir Larsen og leder Mette Nord. (Foto: Privat / Fagforbundet)

Mette taper i Ludo på hytta, Sissel kjører etter været og Odd Haldgeir vil oppleve Finnmark. OSS tillitsvalgte har tatt en prat med leder og nestledere i Fagforbundet - om sommerplaner, våren som har gått - og, ikke minst, høsten som kommer.

02.07.2020 av Geirmund Jor, Nils Fredrik Hansen og Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 03.07.2020

Hva skal du gjøre i sommer?

Mette Nord: Jeg er på hytta i Lillesand, som vanlig. Der blir det besøk av barn, barnebarn og familie. Vi pleier å reise til Danmark og besøke familie, men koronasituasjonen gjør at vi må være litt ekstra forsiktige med helsa til spesielt ett familiemedlem. Derfor blir det kun Norge i år.

Men her er det mye å gjøre. Sjøl har jeg mange fine minner fra krabbefiske, og nå er det jeg som ligger på brygga og fisker med barnebarna. I dag har vi sparket fotball i regnværet og bakt muffins med krokodillepynt. Så spiller vi mye Ludo. Jeg taper som regel.

Odd Haldgeir Larsen: Tja, det blir jo Norgesferie, da. Egentlig trenger vi ikke dra noe som helst sted, vi som holder til på Oslofjordens riviera, Jeløya. Det er ganske enkelt helt perfekt. Vi skal også en tur til Trøndelag og hilse på slektninger. Vi skal til bokbyen Fjærland i Sogn og Fjordane, eller Vestland som det vel heter nå. Der skal vi gå litt i fjellet og kose oss i den fantastiske naturen der. Ja, så er det en plan til som jeg gjerne vil få til: å ta med datteren min til Finnmark og oppleve Kautokeino og Karasjok, men vi få se hva vi får til.

Sissel Skoghaug: Jeg har ikke tenkt til å tjuvstarte valgkampen – men vi skal kjøre en bobil (Fagforbundet brukte mye bobiler i de forrige valgkampene, red. anm.). Vi kjører etter været og har tenkt til å gå på fjellet. Og overnatte i hengekøye - det er en fantastisk naturopplevelse. Nå har vi ikke lenger med oss barn på tur, så det blir veldig annerledes.

Hvordan vil du oppsummere halvåret som har gått?


Sissel
: Vi hadde mange spenstige planer for hva vi skulle gjøre. Det ble annerledes – men vi rakk akkurat å gjennomføre en flott sykehuskonferanse før alt stengte ned. Jeg er søkk imponert over våre tillitsvalgte. Jeg har sett hvordan de har stått på og snudd seg rundt for å mestre pandemien.

Vi har hatt tett kontakt med folk ute i organisasjonen, og de ansatte i Fagforbundet har også gjort en fantastisk innsats med å kombinere jobb og hjemmeliv.

Vi har fått demonstrert hvor avgjørende viktig det er å ha en stor og sterk offentlig sektor som har kontroll over egne ressurser – for dermed å kunne ta ansvar og omstille seg raskt.

Det er blitt svært synlig for flere hvor gjensidig avhengig vi er av de ulike yrkesgrupper – assistenter, fagarbeidere og de med høgskole- og universitetsutdanning. Alle har sine viktige kjernefunksjoner.

Mette: Det har vært et halvår med omkalfatringer av planer! Men offentlig sektor har kommet seg styrket ut av det. Vi har virkelig demonstrert hvor viktig det er med en sterk offentlig sektor og god beredskap i kommunene. Norge har også vist at vi evner å gi gode krisepakker til privat sektor. Alle setter sin lit til og forventer at det offentlige skal få oss trygt gjennom krisa. Like etterpå er det flere som mener vi må slanke den samme sektoren. Der er manns minne forbausende kort.

Krisa har også avdekket behov for forbedringer, for eksempel at vi trenger å være selvforsynt med nødvendige artikler som smittevernutstyr. Vi må ha mulighet til å produsere selv. Ellers blir det en slags «alles kamp mot alle», slik vi nylig var vitne til. Krisa har også vist hvor sårbare vi er som samfunn: de med minst ressurser er dem som blir hardest rammet.

Alt i alt har offentlig sektor vist seg fra sin beste side under krisa, gjennom innovasjon og å vise stor grad av omstillingsevne. Og våre tillitsvalgte skal ha all ære og honnør for å ha vist hvor viktige de er i kriseprosesser og for virkelig å ha vist hva trepartssamarbeid er!

Odd Haldgeir: Spesielt! Jeg tror alle sammen fortsatt har frykten for det som rammet oss i lang tid framover. Det gir grunn til ettertanke. Jeg er sikker på at denne pandemien kommer til å prege måten vi jobber på i lang tid framover og kanskje endre samfunnet på varig basis.

Jeg tror vi kommer til å se tre effekter. For det første vil dette påvirke klimaet i verden, ikke bare på kort sikt. Vi kommer til å reise mindre og møtes på nye måter. Jeg tror det blir dyrere å reise, og det er vel i og for seg en bra ting. Det tror jeg er den viktigste konsekvensen av korona vi kommer til å oppleve.

For det andre vil det gi oss mer tid. Fysiske møter kommer vi fortsatt til å ha, for det er utrolig mange sider ved det å møtes ansikt til ansikt, men vi kommer til å møtes mer på elektroniske plattformer også, og det blir mindre small-talk når vi er på Teams, eller hva det måtte være.

For det tredje tror jeg vi kommer til å bruke penger på en annen måte. Vi har fått et lynkurs i å løse ting på nye måter og det kommer vi til å fortsette med. Det vil også påvirke pengebruken i hele Fagforbundet.

Hva blir viktig til høsten?


Mette
: Når det gjelder lønnsoppgjøret så hadde vi store forventninger i februar, men landskapet har endret seg siden da. Nå blir det viktig å sikre en jevn fordeling. Vi skal også gå inn og se på tekster i avtalene – de delene som handler om mer enn kroner og ører. Det hviler en utfordrende oppgave på privat sektor og frontfaget, som skal ut og forhandle først.

Så må vi legge større vekt på samarbeid og samhandling på tvers av yrkesgrupper – og sektorer. Der har offentlig sektor mer å lære enn privat sektor. Mange av medlemmene våre har samfunnskritiske jobber, jeg håper at alle passer godt på seg selv i sommer og holder avstand. Skulle det bli en oppblomstring av smitte igjen, så må vi være klare.

Akkurat nå er det flere helseinstitusjoner som tar inn ferievikarer fra utlandet, og setter dem i jobb før alle testene er avklart! Det er helt uholdbart – for alle – og skaper en utrygg situasjon for både pasienter/brukere og ansatte! Til ledelsen i helseinstitusjonene vil jeg si: Det går an å bruke hue hvis ikke regelverket er på plass.

Sissel: Vi skal jo gjennom lønnsforhandlinger. Vi står fast ved at lønnsoppgjøret ikke er avlyst.

Koronaen er ikke over - og jeg er helt sikker på, selv om samfunnet åpnes mer og mer, at smitteverntiltakene kommer til å fortsette. Det kommer til å skape utfordringer for både utførelsen av arbeidet og potensielt i forhold til turnusplanlegging, og hvor mange folk som trengs på jobb. For ikke snakke om å få folk fram og tilbake på jobb. Hvordan kollektivtilbudet løses kommer til å bli veldig viktig. Derfor er jeg sikker på at de lokale tillitsvalgte og det lokale partssamarbeidet blir veldig viktig for å løse flokene sammen.

Jeg er også veldig opptatt av at lærlingene skal tilbake i læra så de får fullført utdanningene sine. De trenger det og vi trenger dem.

Vi vet ennå ikke konsekvensene av tiltakene som ble satt inn mot koronaen, spesielt for sårbare grupper innen rus, psykiatri og barnevern. Men så langt har vi hatt en stor og god offentlig sektor som kunne snu seg rundt for å møte utfordringene sammen. Likevel er jeg veldig opptatt av at vi klarer å få på beina tilbudet og helsehjelpa til sårbare grupper som har vært igjennom en ekstra tøff periode.

Odd Haldgeir: Først og fremst blir det lønnsoppgjør. Vi vet ikke alt om hvordan det vil gå med hensyn til penger, men vi skal gjøre en lang rekke ting med avtaleverket. Både hovedavtalene og hovedtariffavtalene har en rekke bestemmelser som bør revideres, og det skal vi få til. Det finnes fortsatt barnehager som ikke har den nye barnehagepensjonen vi kjempet fram. Det må vi prøve å få gjort noe med, så vi skal nok slippe å kjede oss.

Ellers er vi allerede i gang med planlegging av både LO-kongress og eget landsmøte. Det kommer vi til å måtte jobbe mye med.

Det siste jeg vil nevne er valget neste høst. Vi har ikke råd til å tape enda et stortingsvalg. Det går rett og slett ikke, og det må vi lykkes med for hele organisasjonen sin del.

Hvilke medlemsfordeler vil du trekke fram nå på denne tida?

Odd Haldgeir: Den aller viktigste medlemsfordelen er de tillitsvalgte, og kanskje særlig de plasstillitsvalgte. De står på for medlemmene og har bidratt sterkt til at vi har greid å holde sammen i krisa. Vi hadde ikke fått nye permitteringsregler, krisepakker, penger og så videre uten Fagforbundet og LO. Det hadde rett og slett ikke skjedd uten oss.

Så tenker jeg at mange har hatt god hjelp fra reiseforsikringa vår når ferieplaner har blitt kastet om på grunn av pandemien.

Sissel: Vår viktigste medlemsfordel er de tillitsvalgte. Det tror jeg medlemmene har fått bekreftet det siste halve året og det tror jeg de kommer til å oppleve framover også.

Mette: Aller, aller viktigst er de tillitsvalgte. Alltid. Så kommer tariffavtalene, de bidrar til å finne gode løsninger. I sommer er det også ordningene vi har knyttet til ferie og fritid og reiseforsikringa.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?