Ny: Erlend André Kroken

HTV Erlend Andrè Kroken - Sykehuset innlandet, divisjon Elverum Hamar Valgt på årsmøtet 28. januar 09. 80 prosent frikjøp og 20 prosent kokk (Foto: Fagforbundet)

Liker pirkearbeid: Fagforbundets nye hovedtillitsvalgte på Sykehuset Innlandet, divisjon Elverum Hamar, er utdannet kokk. Han synes det morsomste med jobben er å dandere maten på fat. Sansen for detaljer kommer også til nytte hver gang han dykker ned i lov- og avtaleverk.

11.09.2009 av Ellisiv Solskinnsbakk Selnes
Sist oppdatert: 21.09.2009

Det var på årsmøtet i januar at kokken kom opp som benkeforslag, og endte opp med å bli ny hovedtillitsvalgt. Så ble det pappapermisjon, og arbeidet som tillitsvalgt startet i april. Til å begynne med var det overveldende å skulle gå rett inn som hovedtillitsvalgt, men han fikk mye støtte fra kolleger og ble godt hjulpet av sin naturlige interesse for avtaleverk.

- Jeg er veldig opptatt av å ta saker med én gang, så de ikke ligger og støver ned. Jeg har valgt å se på sakene som utfordringer, og ikke en last eller byrde, forteller Kroken.

Det blir til tider travelt, men ved divisjon Elverum Hamar jobber to hovedtillitsvalgte sammen.

- Det er godt å være to, og inspirerende og lærerikt å jobbe sammen med ei som er mye mer erfaren enn meg, forteller Kroken.

 

Posekokken

Yrkesvalget var ikke alltid like klart for 26-åringen fra Hedmark.

- Jeg ville egentlig bli elektriker, men karakterene holdt ikke. Derfor ble det kokkefaget. Søskenbarnet mitt ble norgesmester i institusjonskokkefag, og det har vært god motivasjon for meg, forteller han.

- Med 80 prosent frikjøp, savner du iblant jobben som kokk?

- Nei, foreløpig gjør jeg ikke det. Fra 2004 ble maten ved sykehusene våre produsert på sentralkjøkken på Lillehammer. Da består jobben mest i å varme opp maten. Det føltes litt bortkasta med fire års utdanning for å bli såkalt posekokk, ler Kroken.

 

Hos konkurrenten

Etter en liten svingtur innom Delta, kom Kroken tilbake som fagforbundsmedlem i 2007.

- Jeg merket at Delta hadde mindre påvirkningskraft. Fagforbundet er mer politisk anlagt og stort nok til å kunne påvirke oppover i systemet. Det liker jeg, fastslår han.

Blant sakene han hittil er mest fornøyd med, er flere paragraf 14-tilfeller, hvor han har rydda opp og fått omgjort midlertidige ansettelser.

- Den største utfordringa som tillitsvalgt, er å nå ut til medlemmene. Vi strekker greit til, men jeg skulle gjerne vært 100 prosent frikjøpt.