Til hovedinnhold

Min hverdag: Lucyna Gorska

Lucyna Gorska skal gå på kurs for å kunne gjøre en best mulig jobb som plasstillitsvalgt på vaskeriet på Ahus.

Lucyna Gorska skal gå på kurs for å kunne gjøre en best mulig jobb som plasstillitsvalgt på vaskeriet på Ahus. (Foto: Jan Lillehamre)

– Kollegaene mine har valgt meg som sin plasstillitsvalgt. Nå må jeg bevise at de kan stole på meg.

08.03.2010 av Kari-Sofie Jenssen
Sist oppdatert: 23.04.2010

– Jeg får for eksempel spørsmål fra kollegaene mine om arbeidstid, turnuser, ferie og når vi skal avslutte arbeidsdagen før en fridag. Det er mye av dette jeg ikke kan svare på, men jeg har mange å spørre. Alle er veldig hjelpsomme. Jeg har god kontakt med hun som var plasstillitsvalgt før meg, hun hjelper meg med alt. Jeg har også fått tilbud om å gå på kurs i Fagforbundet. Det skal jeg melde meg på.

Lucyna Gorska kom til Norge i 2006. Etter at hun ble skilt, og satt igjen med to barn og en femti prosent jobb hun ikke kunne leve av, satte hun seg i bilen og kjørte til Norge. Hun ante ingenting om hva hun gikk til. Ikke kunne hun norsk, og hun hadde verken jobb eller bolig. Men Lucyna hadde ei god venninne i Norge som tok i mot henne og som hun flytta inn hos i begynnelsen. I dag har Lucyna norsk samboer, og begge barna hennes bor i Norge sammen med dem. Nå er hun blitt så norsk at hun til og med drar på turer, bor i campingvogn i Trysil og kjører slalom i helgene.

Lucyna Gorska er ydmyk i forhold til jobben som ny plasstillitsvalgt på vaskeriet på Akershus universitetssykehus (Ahus). Kollegaene har vist henne tillit, nå skal hun vise at de kan stole på henne.

– Jeg trodde at nesten ingen ville stemme på meg, men det var bare to som ikke stemte på meg, forteller hun smilende.

Å være fagorganisert og si ja til tillitsverv er en helt naturlig sak for Lucyna Gorska. Hun kommer fra byen Gdansk i Polen. Det er byen hvor det uavhengige og selvstyrte fagforbundet Solidaritet, «Solidarność», ble grunnlagt i september 1980, ledet av Lech Walesa. Lucyna Gorska var organisert i Solidaritet da hun bodde i Polen. Å bli med i Fagforbundet var derfor helt naturlig da hun begynte på vaskeriet og den forrige plasstillitsvalgte spurte henne om hun ville bli medlem.

– Fagforbundet er sterke og synlige her på sykehuset. Jeg er helt sikker på at jeg vil få hjelp dersom jeg trenger det. Forresten, nå er det jo jeg som er tillitsvalgt, så nå er det jeg som skal hjelpe kollegaer hvis de får problemer på jobben, sier Lucyna spent.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?