Til hovedinnhold

Helle Gross

Helle Gross, plasstillitsvalgt i Heimen barnehage og leder for SKKO i Fagforbundet Rælingen.

Helle Gross, plasstillitsvalgt i Heimen barnehage og leder for SKKO i Fagforbundet Rælingen. (Foto: Kari-Sofie Jenssen)

Ulv i rosa fåreklær: Plasstillitsvalgt i Heimen barnehage og nylig valgt SKKO-leder i Fagforbundet Rælingen, Helle Gross, har nådd en viss alder og godtar ikke hva som helst lenger. Hun snakker kun i klartekst og det burde vel være en god start som tillitsvalgt?

19.05.2011 av Ellisiv Solskinnsbakk Selnes
Sist oppdatert: 24.09.2018

Den visse alderen er 50, og da lar man seg ikke pille på nesen. Hun har bakgrunn fra kontor og regnskap og har jobbet i forsikringsbransjen – dermed stiller hun seg helt og fullt bak forsikringsordningene som følger med fagforbundsmedlemskapet. Det at hun havna i barnehage, var helt tilfeldig.

- Jeg hadde akkurat flytta tilbake etter 14 år i Tyskland, og trengte en jobb. Da var det ei venninne av min mor som gjorde meg oppmerksom på at de trengte folk i barnehagen hvor hun jobbet, og jeg gikk rett inn i et fast vikariat, forteller Gross.

Svampen

Da vikariatet var slutt, ble hun tilbudt en stilling med et barn med spesielt behov. Det er en type stilling som kalles engasjement, og som må fornyes hvert år. Slik kan man fort bli gående lenge uten fast stilling. I sitt femte år fikk Gross god hjelp fra sin hovedtillitsvalgte, Trude Stavheim, til å få fast stilling. Så ble hun selv tillitsvalgt i 2009.

- Jeg er som en tørr svamp og suger til meg alt jeg kan få av opplæring. Nå tar jeg Fase2-kurs og liker at det går litt mer i dybden. Når kurset er over, skal jeg brette opp ermene. Jeg vil stå på  for at medlemmene skal kjenne stolthet over yrket sitt, sier Gross.

En klassisk utfordring i barnehagen, er å unngå belastningsskader.

- Vår verste fiende er tiden. Selv om det finnes innretninger som skal avlaste, blir de ikke alltid benytta. Ved mye fravær er det typisk at man dropper å bruke hjelpemidlene for å spare tid, forteller Gross.

Takket være mor

Fagorganisering var ikke så vanlig der hun jobbet med regnskap på 80-tallet. Så flytta hun til Tyskland med familien og kom tilbake i 2003.

- Det var min pensjonerte mor som maste om at nå måtte jeg se til å organisere meg. Jeg tenkte først som lavlønte barnehageassistenter ofte gjør, at det er for dyrt, forteller Gross. Men til slutt lyktes mor i å overtale henne, og det har hun aldri angra på. At det ble Fagforbundet, skyldtes rett og slett at hennes kollegaer var organisert her og at hun trodde Fagforbundet var eneste organisasjon for dem som jobber i barnehage.

Ditt beste verveargument?

- Du står ikke alene, og er bedre beskytta i arbeidslivet når du er organisert i Fagforbundet. Sånn som det blåser rundt arbeidsmiljøloven nå, blir det ekstra viktig, konkludererer Helle Gross.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?