Til hovedinnhold

Bjørg Hageløkken

Engasjert, erfaren og framtidsretta: – Vi har mye å bidra med, ikke minst å sørge for at folk ikke blir historieløse, sier Bjørg Hageløkken. Hun er leder for Fagforbundets pensjonister.

23.05.2012 av Randi Tevik
Sist oppdatert: 25.05.2012

Den blide og aktive dama fra Gausdal har leda pensjonistene i Oppland siden 2005. Hun har vært med i sentralt pensjonistutvalg i fire år, og leder siden høsten 2011. Nå leder hun selv troppene og sitter i forbundsstyret og landsstyret.

Lang fartstid

Som yrkesaktiv var Bjørg hjelpepleier. Tillitsverv har hun hatt siden 1984, først i Norsk hjelpepleierforbund. Hun var fylkesleder i Oppland i 11 år. Under etableringa av Fagforbundet satt hun i fellesorganet, der grunnmuren for Fagforbundet ble forhandla fram. 

– Jeg valgte å bli pensjonist i 2003 uten at engasjementet mitt avtok, sier Hageløkken.  Hun ønsker seg tilgang til kontorplass i K15 nær sekretariatet, for å kunne gjøre en best mulig jobb.

Bruk oss i hele organisasjonen

En av hennes hovedoppgaver som ”eldregeneral” er å bidra til at forbundet bruker pensjonistene mer aktivt.

– Vi må by på oss sjøl, naturligvis, men samtidig må vi kreve å bli tatt på alvor, sier Hageløkken.

– Fagforbundet har ikke råd til å gi slipp på kompetansen til 90 000 pensjonister, mange godt skolerte tillitsvalgte, bare fordi de skifter kode i Fane2, mener hun.

Heltid må på plass

Hageløkken har mange tariffoppgjør på baken. Når det gjelder krava i årets oppgjør, så har hun sett de fleste før.  – Kravet om heltidsjobb til dem som ønsker det, er gammelt, og Bjørg mener at det er synd og skam at det ikke er større vilje verken hos arbeidsgiver eller arbeidstakere for å få dette til.

– Dette får store følger for opptjening til pensjon for mange medlemmer, sier hun. Bjørg  er bekymra for de mange kvinnene som særlig blir ramma, og ungdommen som omfattes av pensjonsreformen.

Pensjonistene betyr kontinuitet

Fra høsten 2011 har en av hennes hovedoppgaver vært å fronte pensjonistene i forbundet. I tillegg er hun hovedkontakten mot pensjonistforbundet, der 88 000 av forbundets medlemmer er med. Alle i det sentrale pensjonistutvalget har verv også i pensjonistforbundet.

 – Men også der må vi bli flinkere til å være i forkant og sette mer preg på dagsorden.

Fagforbundet kjemper ikke bare for seg selv og pensjonistene sine. Forbundet kjemper for at også neste generasjon skal vokse opp med fellesverdier og et samfunn som er i tråd med de verdiene de jobbet for som tillitsvalgte og politisk aktive.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?