Til hovedinnhold

Rita Jordal

Langer ut mot langvakter: Rita Jordal (53) leder Fagforbundet Bergenhus og har talt arbeidsministeren midt imot om langvakter på Landegården sykehjem i Bergen.

01.09.2014 av Jan-Tore Skjelbek
Sist oppdatert: 25.09.2018

Det er ingen enkel øvelse å stå med rak rygg når regjeringen sender arbeidsminister Robert Eriksson på tokt til et sykehjem der du har medlemmer, for såkalt å myke opp arbeidsmiljøloven for de ansatte. Rita Jordal gikk til motangrep – og fikk fram sine poenger i media, både lokalt og nasjonalt.
– Det er dette jeg brenner for. Det var helt naturlig for meg å ta denne kampen – som alle andre kamper som må tas på vegne av Fagforbundets medlemmer, sier Jordal.
Fagforeningslederen kom for alvor i søkelyset på senvinteren etter at ministeren la inn et PR-besøk på sykehjemmet for å henge ut Fagforbundet som rigide og uvillige til å lytte til de ansattes ønske om 13-timersvakter. Jordal parerte med å vise til at så lange vakter er helsefarlige, og at problemene ofte viser seg på lang sikt.

Medlemsvekst

En fersk Sentio-undersøkelse viser dessuten at langvakter inntil 13 timer gir økt feilbehandling og et dårligere helsevesen. Hun så det som sin plikt å stå på sitt. Til det beste for medlemmene. Det ga resultater i form av at merkbart flere meldte seg inn i forbundet etter at langvaktene ble et brennhett tema. Hun høster applaus fra tillitsvalgte over hele landet – som også presses hardt for å endre arbeidsmiljøloven til det verre.

Alt for medlemmene

Fagforbundet Bergenhus teller 1800 medlemmer i bydel Sandviken og i sentrum av byen. De fleste er ansatt i Bergen kommune, i skoler, barnehager, sykehjem med mer. Jordal har vært tillitsvalgt i hele sitt voksne liv og gir alt for at medlemmene skal få full uttelling for medlemskapet. Hobbyer blir det lite tid til.
– Å være tillitsvalgt er en æresbevisning. Jeg har valgt å ofre fritiden min på fellesskapet. Hverdagen min består av møter med medlemmer. De skal ha riktig lønn, få det de har krav på og de skal trives på jobb. Vi skal være synlige og utgjøre en forskjell for folk, mener hun.

Mer enn lille meg

Rita ble tillitsvalgt for å utrette noe ekstraordinært, noe som ga arbeids- og livskvalitet for folk flest.
– Jeg ville gjøre noe som får betydning for mange, langt utover lille meg. Fagforbundet skal være der for å gi folk en forsikring i arbeidslivet. Medlemmene skal kunne regne med at vi stiller opp om de behøver det og når de trenger det. Fagforbundet skal sikre kvalitet i lønn- og arbeidsforholdene, understreker hun.
Foreningslederen er spesielt stolt av at Fagforbundet engasjerer seg langt utover Norges grenser. Barnebyen i Angola står henne spesielt nær.
– Det er fantastisk at vi evner å se utover vår egen lille navle. Det gjør godt å vite at vi viser solidaritet og omtanke til barn som har opplevd krig og nød.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?