Til hovedinnhold

Karianne Hansen Heien-8770

HK-tillitsvalgt Karianne Hansen Heien er streikeleder når 73 ansatte i Fagforbundet streiker.

HK-tillitsvalgt Karianne Hansen Heien er streikeleder når 73 ansatte i Fagforbundet streiker. (Foto: Maria Wattne)

Streiker for å få tallene på bordet – fra Fagforbundet: Karianne Hansen Heien er tillitsvalgt for HK-medlemmene blant de ansatte i Fagforbundet. Hun synes det er tøft å måtte streike for å få innsyn i lønnsstatistikken.

14.11.2014 av Maria Wattne
Sist oppdatert: 02.12.2014

Fagforbundet har cirka 360 ansatte på hovedkontor, fylkeskontor og kompetansesentre. Flertallet er medlem av Handel og Kontor (HK), og Karianne Hansen Heien leder klubben med 185 medlemmer. Den 14. november gikk 150 HK-medlemmer som jobber i ulike LO-forbund ut i streik, og av disse var 73 ansatt i Fagforbundet. Dermed ble hun streikeleder.

– Det er tøft å måtte gå til streik mot arbeidsgiver for oss som er så stolte Fagforbundet-ansatte. Lojaliteten vår til forbundet er stor. Men åpenhet er et så viktig prinsipp at ikke vi har noe annet valg, sier Karianne Hansen Heien.

Manglende innsyn i lønnsopplysninger for alle medlemsgruppene er årsaken til bruddet mellom Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) og HK.

– Vi kan jo ikke forhandle i blinde. Innsyn i lønn er helt vanlig og et nødvendig grunnlag for å føre reelle forhandlinger. Vi synes åpenhet er et rimelig krav, sier hun.

I tillegg vil HK rette opp i en skjev lønnsutvikling for medlemmene. HKs egne tall viser at det er store lønnsforskjeller mellom ansatte, at lederne får stadig mer, og at flere av HKs grupper har hatt en faktisk reallønnsnedgang.

 

Må informere

For vår tillitsvalgte har streiken så langt betydd mye praktisk arbeid som å ordne streikelister. Hun holder også kontakten med HK Oslo og Akershus og med medlemmene.

– Den viktigste jobben framover blir å holde saken varm og moralen oppe hvis det blir langvarig. Jeg må passe på at alle forstår hvorfor vi står her, sier hun. 

Til daglig er klubblederen rådgiver i Forhandlingsenheten, og har ikke noe frikjøp.

– Det kan være ganske utfordrende å være tillitsvalgt på "nulltid". Arbeidsgiver (Fagforbundet) lar meg styre det selv. Det er arbeidsoppgavene mine som legger begrensninger for hva jeg rekker som tillitsvalgt. Jeg har selv valgt ikke å søke om frikjøp fordi jeg vil jobbe mest mulig med mine områder, sier hun.

De ansatte i Fagforbundet fordeler seg mellom to klubber fordi en del er medlem av Fagforbundet, men det er HK som har organisasjonsretten og tariffavtalen for alle ansatte.

– Jeg har stor respekt for at folk føler tilhørighet til forbundet, og for at det har vært tradisjon i fagbevegelsen for å være medlem i forbundet man er ansatt i. Men for meg er det prinsipielt at ikke jeg vil være organisert hos arbeidsgiveren min, for å være fritt og uavhengig organisert. Det å være medlem i HK er ryddig og betyr klare forhold både for meg og arbeidsgiver. At vi nå er i streik, og at ledelsen i Fagforbundet samtidig behandler meg som streikeleder med full respekt, viser at systemet fungerer, understreker hun.

Klubbene i Fagforbundet støtter streiken

Streiken trappes ytterligere opp

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?