Til hovedinnhold

Flor De Maria Vold

Må tørre: Latinsk blod og stort engasjement gjør susen når medlemmer og tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn skal kaste seg inn i fagforeningas valgkamp.

01.09.2015 av Randi Tevik
Sist oppdatert: 28.10.2015

På Håvik skole på Karmøy jobber Flor De Maria Vold som SFO-leder. Hun er tillitsvalgt og SKKO-leder i Fagforbundet Karmøy. Hun er også med i forbundets mangfoldsnettverk.

Hun presenterer seg selv som importert kone fra Peru.

– Men jeg er ikke kjøpt, ler hun.

Flor ler mye, men mener alvorlige ting. Det kom tydelig fram da hun holdt innledning på valgkampsamlinga for og om tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn som Fagforbundet hadde før sommer-ferien.

Fra Peru til Rogaland

Flor er et oppkomme av humør, positivitet og pågangsmot. Hun ble født i Peru i 1961, og det var kjærlighet til verdens snilleste Arne som brakte henne til Norge for 30 år siden. To flotte døtre er det blitt, og barnebarn. Hun savner Peru, men elsker Norge.

– Norge er et demokrati der vi kan leve åpent og trygt, det er ikke Peru.

Hun forteller at slekt og venner i Peru nesten ikke trodde sine egne øyne da hun viste dem bilde av statsminister Jens Stoltenberg med armen rundt deres lille Flor. Noe slikt er utenkelig i Peru der politiske ledere beskyttes med våpen mot vanlige folk.

Nytt liv med Fagforbundet

Flor er glad i Fagforbundet, og takker den hovedtillitsvalgte på Karmøy som ringte for å spørre om hun ville aktivisere seg.

– Jeg sa ja med en gang, og har aldri angra.

– Telefonsamtalen den gangen åpnet en ny verden for meg, sier Flor.

Hun mener den samtalen var begynnelsen på karrieren i jobb, i fagbeveg-elsen og ikke minst i politikken. Hun vet hun gjør en viktig jobb som tillitsvalgt med den bakgrunnen hun har. 

– Jeg får andre som er kommet til Norge til å våge litt mer, sier hun.

Til høstens kommunevalg står hun på AP-lista i Haugesund. Hun er stolt over plass på lista, og understreker at en må ikke kunne alt for å stå for noe.

Våg å spørre

Flor sitt viktigste budskap til Fagforbundet er at alle må bli spurt.

– Dere må dele på verv, lære opp og tro på at medlemmer og kolleger med minoritetsbakgrunn har mange ressurser, og kan bety en forskjell i lokalmiljøet, på arbeidsplassen og i Fagforbundet.

– Troverdigheten til Fagforbundet avhenger av at alle er med, slår hun fast.

Tillitsvalgt og lokalpolitiker Flor de Maria Vold fra Haugesund tar sine medmennesker med storm, og utløser en bølge av glede og entusiasme.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?