Til hovedinnhold

Zlata Ljubicic

Nestleder i Fagforbundet Bærum, Zlata Ljubicic

Nestleder i Fagforbundet Bærum, Zlata Ljubicic (Foto: Kari-Sofie Jenssen)

Hvorfor Fagforbundet? - Det beste for meg er følelsen av å ha hjulpet et annet menneske. Det er god nok grunn for meg til å ønske å jobbe i Fagforbundet.

25.10.2016 av Kari-Sofie Jenssen
Sist oppdatert: 13.02.2017

– Jeg tenkte det var gull verdt å få en hovedtillitsvalgt med fremmedspråklig bakgrunn, forteller leder av Fagforbundet Bærum, Bjørn M. Johnsen. I 2007 fant han Zlata Ljubicic.

Da Zlata begynte som tillitsvalgt, mer enn dobla fagforeninga innmeldingene av folk med innvandrerbakgrunn. Nå er Zlata Ljubicic hovedtillitsvalgt og nestleder. Hun er en av få innvandrere i Fagforbundet som er hovedtillitsvalgt.

– Her på kontoret prøver vi å være så tilgjengelige som vi kan for medlemmene, enten de stikker innom eller ringer til oss. Det er ikke uten grunn at vi vokser for hvert år, smiler Zlata.

Zlata Ljubicic elsker å være tillitsvalgt. En av tingene hun liker best som tillitsvalgt er at ingen dager er like. Med utdanning som jurist fra Bosnia-Hercegovina, er det menneskene som interesserer henne.

– Jeg reagerer på urettferdighet og jeg er nok ikke en enkel person for arbeids-giver. Jeg gir meg ikke så lett, selv om jeg etter hvert har skaffet meg et stort nettverk også på arbeidsgiversiden. Mye kan løses ved dialog, sier hun.

Fra Sarajevo til Norge

– Jeg har opplevd mye, først gjennom det som førte til krigen i eks-Jugoslavia, så selve krigen, deretter som flyktning og nyetablert i Norge på begynnelsen av 90-tallet. Det var lite tilgang på informasjon om arbeidslivet. Det er lett for meg å forstå andre som er nye i landet eller har sin første dag på jobb, forteller Zlata.

Nestlederen har ikke bare ansvar for de fremmedspråklige medlemmene, selv om mange av dem, uansett hvilket land de kommer fra, spør etter henne når de vil ha kontakt med Fagforbundet.

Fagforbundet for meg

Jobben som renholder i ISS og i Bærum kommune har lært Zlata å se saker fra flere sider.

Utdanninga som jurist fikk hun etter hvert godkjent i Norge. Tida etter det har Zlata brukt til mer utdanning. Lederutdanning, arbeidsjus, konflikthåndtering, lærer og veileder for tolker kan vi blant annet lese på cv-en hennes.

– Tilhørighet og fellesskap – det er Fagforbundet for meg. Jeg har fått andre jobbtilbud, men jeg takker nei. Jeg fikk hjelp av Fagforbundet da jeg trengte det, så nå vil jeg gi noe tilbake. Fagforbundet og jeg har felles ideologi og verdier. Det er her jeg vil være, slår hun fast.

Tillitsvalgtverving

Zlata er instruktør på Fase1-kursene, og er aktiv i arbeidet med verving. Hun har også et spesielt ansvar for å rekruttere flere tillitsvalgte med fremmedspråklig bakgrunn.

Hun sier at det som trengs for å lykkes i dette arbeidet er kunnskap og kommunikasjonsferdigheter. Og så må man ha tid til å gjøre jobben.

– Alle trenger forbilder. Vi må få forbilder lenger opp i systemet, også. Da må kanskje noen vike plassen så en med utenlandsk navn får komme til, avslutter Zlata Ljubicic.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?