Til hovedinnhold

Nils Kristen Sandstrøen

Nils Kristen Sandtrøen

Nils Kristen Sandtrøen

Ny på tinget, men ung og erfaren med meningers mot. Det er det ikke feil å skrive om Nils Kristen Sandtrøen.

02.10.2017 av Randi Tevik
Sist oppdatert: 09.10.2017

Han er førstereis for Arbeiderpartiet på Hedmarksbenken når Stortinget konstitueres i oktober. Han kommer fra jobben som varaordfører i Tynset og er medlem i Fagforbundet Nord-Østerdal.

Solid erfaring

Selv om han er ny som stortingsrepresentant og bare 28 år, så har han likevel solid politisk erfaring. Han har fartstid i AUF, i lokalpolitikken og vært ansatt i Arbeiderpartiets stortingsgruppe med jobb i kommunalfraksjonen.

– Da samarbeidet jeg blant annet med Fagforbundet og Mette Nord om kommunalpolitikken, forteller Sandtrøen.

Han er opptatt av fagligpolitisk arbeid, og berømmer tillitsvalgte i Fagforbundet.

– Jeg har samarbeidet med og lært mye av hovedtillitsvalgt i Tynset, Aud Irene Strandvik, sier han, og understreker at det er viktig å forsterke felles innsats for fagbevegelsen og Arbeiderpartiet i den verdikampen han mener må vinnes i samfunnet.

Synligjøre de farlige forskjellene

Nils Kristen Sandtrøen gleder seg til å entre talerstolen under trontaledebatten.

– Jeg vil snakke om betydningen av å skaffe arbeid til større del av befolkningen og god fordeling for å sikre den skattefinansierte velferdsstaten, forteller han.

Han er bekymra for at forskjellene i Norge blir som i andre land vi ikke før har sammenligna oss med. Selv opplevde han synlig fattigdom da han fikk skistipend og studerte ved University of Alaska Anchorage, etter fullført videregående.

– Jeg lærte mye det året. Det var fryktelig å se fattigstrøk i byene der folk ikke visste om de hadde råd til helsehjelp eller utdanning. De hadde mye å slite med.

– Det var en fattigdom blant deler av befolkningen som var betydelig, legger han til.

Det er viktig for den unge stortingsrepresentanten å formidle at velferdsstaten i virkeligheten er en stor felles forsikringsordning.

– Jeg vokste selv opp i en vanlig familie som var trygg fordi vi ikke måtte bekymre oss for helseutgifter eller skolegang eller andre ting vi visste var en del av velferdsstaten. Det vil jeg at andre skal fortsette å vokse opp i, understreker han bestemt

Pendle og ut på tur

Han bor på Tynset og er klar for pendlertilværelsen.

– Det er nyttig å komme seg rundt og møte folk. Jeg ser frem til å jobbe videre med tillitsvalgte fra Fagforbundet, sier han, og understreker betydningen av at stortingsrepresentanter er ute og møter folket.

Tidlig idrettsglede i langrenn og skiskyting førte han jo til Alaska og jakt- og friluftsinteresse til fjell og vidder hjemme på Tynset, opplevelser som har forma den han er.

– Det er muligheter for fortsatt å være aktiv ute i naturen, mener Nils Kristen Sandstrøen.

Det er dog ikke til å skjule at egentlig er han nå, sånn helt rett før trontaledebatt og budsjettbehandling aller mest opptatt av å gjøre en god jobb for fellesskapet gjennom innsatsen i stortingssalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?