Til hovedinnhold

Victoria de Oliveira

Victoria De Oliveira, nyvalgt nestleder i Fagforbundets sentrale ungdomsutvalg.

Victoria De Oliveira, nyvalgt nestleder i Fagforbundets sentrale ungdomsutvalg. (Foto: Kari-Sofie Jenssen)

Fagbevegelsen på pensum: Den nye nestlederen i Fagforbundets ungdomsutvalg er opprørt over at dagens unge går gjennom norsk skole uten å vite hva fagbevegelsen står for. Det skal hun gjøre noe med.

27.10.2017 av Jan Tore Skjelbek
Sist oppdatert: 28.11.2018

– Det handler ikke om at de unge ikke bryr seg. Det handler om at de lærer altfor lite på skolen om arbeidslivet vårt. Hvis vi spør dem om hva en tariffavtale er, så rister de på hodet. Det kan ikke fortsette slik. Det må være en del av pensum på videregående skole, sier hun.

Victoria De Oliveira (26) gikk opp på talerstolen på Fagforbundets landsmøte for å fremme nettopp denne saken – og hun fikk gjennomslag. Nå står det nedfelt i forbundets prinsipp- og handlingsprogram at fagbevegelsens rolle i arbeidslivet skal inn i opplæringen i videregående skole.

Synlig vernepleier

Fagbevegelsens meritter var imidlertid langt ifra ukjent for Victoria. Hennes mor er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Skiptvet kommune i Østfold.

– Hun gjorde det klart at jeg skulle fagorganisere meg. Og ikke i hvilket som helst forbund. Det var valget jeg sto overfor. Det var ikke noe valg. Jeg meldte meg selvsagt inn i Fagforbundet, forteller Victoria.

Nestlederen kommer fra vervet som leder i ungdomsutvalget i Fagforbundet Østfold. Hun gikk inn sine første sko i Skiptvet og utdannet seg til vernepleier i Fredrikstad. Valget av yrkesvei ga seg også selv. Hennes kjerneverdier, at det er bra å være annerledes, fant hun igjen i yrket.

Victoria er en godt synlig representant for yrket sitt. Forsiden av yrkesbrosjyren viser vernepleieren Victoria som sprer godt humør på et sykehjem.

Kamp mot uvitenhet

Hun vet imidlertid også hvordan hun kan ta på seg strenge-ansiktet hvis det trengs. Det tok hun fram under en Kvinner på tvers-konferanse da hun talte Kari Jaquesson fra Kvinnegruppa Ottar midt imot.

– Jeg fikk kjeft og ga klar beskjed tilbake om at det ikke var greit, sier hun. Ikke alle har kommet ut av et slikt møte med tårekanalene tørre. Victoria kunne derimot stå rett i ryggen, selv etter å ha understreket at menn ikke skal behøve å kjempe for pappapermisjon.

Ungdomsutvalget har fått en nestleder med mot og energi nok til å gjøre en forskjell for dagens unge. Hun vil stå fremst i kampen for rettferdig boligpolitikk og en målrettet lærlingpolitikk – samt fronte kampen mot uvitenhet. De som er relativt nye i livet skal også se det organiserte arbeidslivet, se Fagforbundet, og vite at fagbevegelsen er samfunnsvenn nummer én.

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?