Til hovedinnhold

Ketil Johnsen

Dra meg nå baklengs inn i Fagforbundet: Ketil Johnsen, kinosjef i Stokmarknes, gir full gass framover som fersk hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Hadsel.

Dra meg nå baklengs inn i Fagforbundet: Ketil Johnsen, kinosjef i Stokmarknes, gir full gass framover som fersk hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Hadsel. (Foto: Privat)

Livet smiler til Ketil Johnsen (50). Mange misunner ham nok jobben som kinosjef i praktfulle Stokmarknes i Vesterålen, men nå venter noe som er minst like spennende: Vervet som Vikar-HTV i Fagforbundet Hadsel.

17.09.2020 av Jan Tore Skjelbek
Sist oppdatert: 16.11.2020

Han er 50 prosent frikjøpt fram til april neste år, og har kun stått noen uker i rollen som hovedtillitsvalgt (HTV). Han gleder seg til å gyve løs på oppgavene og utfordringene som venter.

- De tillitsvalgte her ønsket meg velkommen til verdens beste fagforening. Herlig! Jeg er veldig sugen på å lære noe nytt og det blir morsomt å kunne bidra med den erfaringen jeg har fått så langt i livet, sier Johnsen.

Fordel med politisk bakgrunn

Han kjenner kommunen godt som arbeidsgiver ved kulturhuset Hurtigrutens hus i Stokmarknes. Der er han kinosjef og plasstillitsvalgt, og var i to år konstituert daglig leder av kulturhuset. Han har jobbet to tiår på fritidsklubb og har fire perioder bak seg som representant for Arbeiderpartiet i kommunestyret.

Hadsel kommunes ferskeste HTV understreker at det er en fordel for en hovedrepresentant for Fagforbundet å forstå hvordan de politiske prosessene fungerer.

- Vi må kunne se hele bildet, hvordan ting henger i hop, fra politiske diskusjoner til penger som bevilges.

Lang vei fram til Heltids-Hadsel

Det kan imidlertid være lettere sagt enn gjort å innfri medlemmenes krav. Johnsen har blant annet erfart at det ikke er gjort i en håndvending å sørge for at alle som vil jobbe heltid faktisk får tilbud om hele faste stillinger.

- Jeg ser allerede nå, etter bare noen uker som hovedtillitsvalgt, at vi ikke engang er i nærheten av å nå heltidsmålet vårt. Som politiker, trodde jeg vi hadde kommet mye lenger. Jeg har ikke hele oppskriften, men det er ingen tvil om at mye må gjøres, kommenterer han.

Johnsen referer blant annet til kommunens kampanje Heltids-Hadsel, som skulle gjøre heltidsstillinger til normalen, ikke unntaket. Mye står dessverre imidlertid igjen før arbeidet kan regnes som sluttført. Han mener det hjelper å snakke mer rett fra levra – for å nå ut til påvirkende politikere og de i administrasjonen som kan sette opp heltidsturnuser.

- Jeg ser altfor ofte at folk som går i lavtlønnede deltidsstilling, i all hovedsak kvinner, sliter med å komme inn på eiendomsmarkedet. Det plager meg som politiker og tillitsvalgt å stadig vekk se stillingsutlysninger på 10 og 17 prosent. Det er min plikt å gi klar beskjed om hva medlemmene forventer, sier han.

Full fart inn i framtida

Fagforbundet Hadsel kan så langt skilte med 400 medlemmer. Det er bra i en kommune med litt over 8000 innbyggere.

Johnsen kan røpe at han personlig er i ferd med å bedre statistikken ytterligere. Et fjerde barn er på vei denne høsten. Framtida byr på bleieskift, barnefilm og berikende fagforeningsarbeid. På heltid.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?